Лекари от Велико Търново и Плевен спасиха живота на мъж с разкъсване на аортата

Животът

20-04-2022, 18:44

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Лекари от Специализираната болница по кардиология във Велико Търново и болница "Сърце и Мозък" в Плевен спасиха живота на 71-годишен мъж с дисекация / разкъсване/ на аортата.

Първоначално мъжът е бил хоспитализиран в МБАЛ - Павликени с болка и стягане в гърдите. Оплакванията се засилват, състоянието му се влошава и има данни за остър коронарен синдром (инфаркт). Пациентът е транспортиран към специализираната кардиологична болница на Българския Кардиолологичен Институт (БКИ) във Велико Търново в 22:15 ч. в тежко, животозастрашаващо състояние. При постъпването в СБАЛК - Велико Търново, болният изпада в клинична смърт. Провеждат се редица мероприятия за възстановяване на сърдечната дейност и дишането. В условия на спешност специалистите извършват аортография, която доказва диагнозата: дисекация на възходяща аорта.
Благодарение на бързата и компетентна реакция на кардиолозите д-р Иван Младенов, д-р Петър Петров и д-р Красимир Колев пациентът е стабилизиран. С помощта на интегрираната информационна система, чрез която в реално време се обменят образни и функционални изследвания между всички болници на БКИ, екипите от кардиолози на СБАЛК - Велико Търново и кардиохирурзи от високотехнологичната "Сърце и Мозък" Плевен взимат решение за операция. Пациентът е транспортиран в 23:45 ч. с реанимобил до Плевен, където за по-малко от час е сформиран операционен екип. След седемчасова кардиохирургична операция, лекарите успяват да върнат живота му и да стабилизират състоянието му.
Поредният пример за доброто сътрудничество между държавната МБАЛ Павликени, специализираната кардиологична болница във Велико Търново и високотехнологичната "Сърце и Мозък" в Плевен е в основата на още един спасен живот. Мъжът е изписан преди няколко дни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов