ВТУ представи сборник в чест на 80-годишнина на доц. д-р Владимир Попов

Животът

20-04-2022, 14:51

Снимка:

ВТУ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

В зала „Европа“ в Ректората на Великотърновския университет се състоя представяне на Сборника „LAUREA – изследвания в чест на 80-годишнина на доц. д-р Владимир Попов“.

Сборникът, който е дело на Историческия факултет и на Информационно-библиотечния и издателски комплекс на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, включва 37 статии на учени от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, УниБИТ, Националния археологически институт с музей към БАН, Института за балканистика с център по тракология към БАН, Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс, Литва, Харковския национален университет и др., както и текстове с думи на признателност от бивши колеги, приятели и служители.

Заместник-ректорът по научната дейност проф. д.и.н. Милко Палангурски отправи приветствие към доц. д-р Владимир Попов от името на академичното ръководство и специално от името на ректора проф. д-р Христо Бонджолов. Приветствия към доц. Попов отправиха още доц. д-р Николай Кънев, декан на Историческия факултет, и д-р Александър Узунов, председател на Студентския съвет.

Доц. Стела Монева, отговорен редактор на сборника, представи включените в изданието изследвания и поздравителни материали в чест на юбиляря. В изказванията на присъстващите бяха припомнени заслугите на доц. Владимир Попов за развитието на академичното изследване и преподаване на историята на Стария свят и на Тракологията, както и за утвърждаването и просперитета на Великотърновския университет.

В навечерието на неговия личен празник, 21 април, академичната общност засвидетелства за пореден път уважението си към доц. д-р Владимир Попов, първия демократично избран ректор на Великотърновския университет„Св. св. Кирил и Методий“ и любим преподавател на поколения студенти.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов