С демонстрации на строеви хватки курсантите от НВУ се включиха в кампанията „Бъди войник“

Животът

20-04-2022, 13:25

Снимка:

Иван Стефанов

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Строеви хватки и движения с оръжие показаха курсантите от Представителния блок на Националния военен университет „Васил Левски“ пред повече от 1200 ученици във Видин. Така Военният университет се включи в кампанията „Бъди войник“, организирана от Централното военно окръжие чрез структурата си във Видин и Общината със съдействието на Регионалното управление на образованието.

В събитието, което премина под надслова „Видин и Българската армия в бъдещето“, участваха и курсанти, които направиха демонстрация как се разглобява и сглобява автомат „Калашников“ и обясниха на тийнейджърите реда за кандидатстване във Военния университет и режима, при който курсантите се обучават и живеят.

Преди да направят атрактивната си демонстрация със старата карабина „Манлихер“, която е била на въоръжение през Първата и Втората световна война, курсантите преминаха под строй по главните улици на Видин и предизвикаха фурор сред обществеността в града.

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков и всички официални гости са поздравили курсантите след представянето им. Неотлъчно до тях са били и началникът на Военното окръжие във Видин майор Дамян Кушев, и неговият заместник майор Цветанов, и двамата възпитаници на Националния военен университет. Заедно с курсантите във Видин бяха и командирът на Курсантския батальон подп. Станислав Петров, и цивилен служител Евгени Пенчев, който е запознал курсантите с историята на крепостта „Баба Вида“, както и тази на крепостта в Белоградчик, където бъдещите офицери са спирали по време на пътуването.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)