Студент на ВТУ с първа награда от национален конкурс за фотография

Животът

20-04-2022, 10:33

Снимка:

Добрил Тошев

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

През 2022 г. Българско географско дружество за втора година обяви конкурс за нощна географска снимка като част от програмата на „Geo Night in the City of Tsars”. Конкурсът се провежда по повод на VI-то издание на международната инициатива – Нощ на географията (Geo Night), а Българското географско дружество е официален партньор със събития от българска страна.

Участниците в конкурса са се състезавали в три възрастови категории: за ученици, за студенти и за възрастни. В конкурса с право на участие са български граждани с до 3 броя авторски снимки, които трябва да представят географски обекти или явления, както и обекти в чужбина. Организаторите на конкурса са позволили минимални корекции върху фотографиите, като засилване на контраст, светлосенки и др.

В официалната страница на Българското географско дружество във Facebook се проведе първия кръг от гласуването за най-добра нощна географска снимка за определените 3 категории, където са споделени публично в тематични албуми всички фотографии, които участват в националния конкурс. Отделно независимо паралелно жури извърши оценяване на снимките.

Добрил Тошев от 2 курс на специалността „Културен туризъм” спечели първо място в надпреварата със снимката, озаглавена от него „Вечността и поколенията”. Краткото описание към неговата фотография разкрива мястото и авторовите виждания за срещата на вечността с поколенията – „Среща на поколенията на една от ключовите жп гари в Северна България - Левски. Гара, свързваща Балкана с равнината, Дунава и морето и събираща в себе си старо и съвременно, пред погледа на вечната пълна Луна.” – споделя Добрил

Заедно със своя научен ръководител, мотивирал го да участва в националния конкурс – гл. ас. д-р Тамара Драганова, дълго са обсъждали за избора измежду хилядите снимки на Добрил, защото той обича да пътува с влак и да пътешества из България, да е сред природата и да се среща с непознатото. Едно от хобитата на Добрил е именно фотографията сред природата, хората и културно-историческите забележителности на България, което го е ориентирало да направи своя избор след XII клас и да продължи образованието си в специалността „Културен туризъм” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов