НУ „Иларион Макариополски“ в град Елена отбеляза патронния си празник

Мисия

19-04-2022, 18:03

Снимка:

община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

На 19 април начално училище „Иларион Макариополски“ в град Елена отбелязва своя патронен празник. Тържественото честване се проведе в едноименната къща музей – родно място на едни от най-видните будители и общественици през Възраждането.

Празникът започна с посрещане на училищното знаме, а директорът г-жа Анета Ламбурова със слово поздрави присъстващите. Тя отбеляза, че е щастлива от факта, че отново всички могат да се съберат и да празнуват заедно.

„Преди 210 години се чува първият звън на Часовниковата кула в града, именно в същата година е роден и патронът на училището – в най-старата еленска къща, градена преди много години от майстори балканджии“, допълни директорът.

Пожелание към учители и ученици да бъдат дръзновени, да следват мечтите си и с достойнство да носят името на Макариополски, отправи и кметът на община Елена – инж. Млъзев.

Децата заедно с учителите си бяха подготвили пъстра програма с рецитал и песни. Сред учениците бе и третокласникът Стоян Стоянов, далечен родственик на именития възрожденец. В своето стихотворение „Аз обичам България“ момчето сподели, че като порасне мечтае да създаде уникален български автомобил, с който да успее да прослави България, също както са го направили с делата си прадедите му.

Тържествената програма завърши с поднасяне на цветя пред бюст паметника на възрожденеца.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов