Учители и ученици от СУ „Емилиян Станев“ бяха в Италия на работна среща по „Еразъм +“

Животът

19-04-2022, 13:49

Снимка:

СУ "Емилиян Станев"

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Шестима ученици и двама учители от СУ „Емилиян Станев“ участваха в работна среща по проект „Отговорното здравословно хранене като европейска ценност“ в Италия. Финансирането на проекта е по програма „Еразъм +“. Търновската делегация беше водена от директора на гимназията Кина Котларска. С нея пътуваха деветокласниците Бояна Леонова, Рая Йорданова, Денимира Гачкова, Мартин Тончев, Мартин Константинов и Ивайло Пейнов и Милена Йорданова, която е учител по природни науки и координатор по проекта и Николай Славов, учител по френски език.

Една седмица продължи посещението на учениците и педагозите в Италия и за това време те са участвали в няколко уъркшопа, всички свързани със здравословното хранене. Имали са и богата културна програма. „При тази визита трябваше да подготвим и представим меню, което да е едновременно традиционно за родната ни кухня, и здравословно. Нашите ученици избраха да разкажат за баницата, мусаката и айрана и да обяснят хранителната стойност на рецептите и как се приготвят. Както и да кажат каква е разликатна между балканската и западноевропейската кухня. Същата задача имаха и останалите участници от Сърбия, Франция и Кипър, а домакините трябваше да подготвят едно цялостно меню, в което да включат по едно ястие от всяка кухня. Ние бяхме включени с мусаката“, разказва Николай Славов и допълва, че при приготвянето на менюто, заедно с италианските ученици, са работили и по едно дете от останалите страни-участнички в проекта.

„В крайна сметка всички рецепти бяха приготвени с лек италиански привкус. Нашата мусака наподобяваше леко на лазаня с картофи и кайма, но вкусът на храните се получи доста интересен“, признава г-н Славов.

СУ „Емилиян Станев“ работи по този проект вече втора година. Първото пътуване по него беше във Франция и след това пандемията затвори света и проектът беше замразен. Дейностите по него са възобновени в началото на тази година и следващите работни срещи са в Кипър през май и в Сърбия през юни.

„Крайната цел на проекта е учениците да натрупат колкото е възможно повече информация за здравословното хранене и да видят, че е възможно да избират тези храни в ежедневното си меню и да ги съчетават с традиционната кухня и с активния си живот“, коментира г-н Славов и уточнява, че търновските ученици трябва да подготвят няколко примерни менюта преди края на проекта, както и електронен вестник, в който да опишат пътуванията си и натрупаните знания и впечатления от тях.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов