Габровски ученици гостуваха на курсантите в НВУ

Животът

19-04-2022, 08:00

Снимка:

НВУ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Възпитаници на Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ в Габрово бяха гости в Националния военен университет „Васил Левски“. Момичетата и момчетата, които са в 9 и 10 клас, разбраха как преминава ежедневието на курсантите и какви привилегии получават курсантите, които полагат усилия и постигат отличен успех в обучението си. Гостите наблюдаваха демонстрация на занятие по строева подготовка на плаца във Военния университет, след това влязоха в Курсантския батальон, където бъдещи офицери им показаха спалните си помещения. Тийнейджърите видяха фитнес залата, в която курсантите прекарват част от свободното си време, надникнаха в оръжейната и разгледаха музея на НВУ.

Най-силно впечатлени обаче учениците останаха от демонстрацията на двама курсанти, които им показаха как за 7 секунди може да бъде разглобен автомат „Калашников“ и след това сглобен за 12 секунди. Освен автомата, децата имаха възможност да пипнат още снайперова пушка и картечница.

Възпитаниците на Габровската гимназия бяха в Националния военен университет по проект „Да помним кой ни брани“, който е част от националната програма на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната „Изучаване и съхраняване традициите и историята на Българската армия“.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен