Общински съвет – Елена прие Годишен план за ползването на дървесина в горските територии

Мисия

17-04-2022, 12:30

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

С Решение № 47 от 07.04.2022 г. Общински съвет – Елена, прие Годишен план за ползването на дървесина в горските територии - общинска собственост, в обхвата на ТП ДГС - Буйновци (землищата на селата Буйновци, Дрента, Илаков рът, Мийковци, Тодювци) през 2022 година.

Годишният план предвижда за ползване през 2022 г. на 29 868 кубични метра без клони (т.нар. лежаща маса) в това число 1 737 кубични метра иглолистна дървесина и 28 131 кубични метра широколистна дървесина. По този начин ще бъдат изпълнени 50% от предвиденото общо ползване по действащия до 2023 г. горскостопански план.


Съгласно промените в Наредба по чл. 95, ал. 2 т.1 от Закона за горите (обн., ДВ, бр. 26 от 2019 г.) приемането на Годишния план от Общинския съвет позволява всички следващи действия по ползването на дървесината от горските територии.


В този смисъл предстои да бъде възложено извършването на маркиране на насаждения и дървета за сеч, вследствие на което ще бъдат изготвени и одобрени карнет-описи, в които ще са заложени видовете и количеството дървесина, предвидени за добив, по подотдели.


Следващата стъпка е Общинският съвет да одобри начина на ползване и вида на процедурата за продажба на дървесина в съответствие с Наредбата, включително началните цени, както и количеството, което да бъде предоставено на търговци със седалище и адрес на управление, и осъществяващи дейност на територията на община Елена, по реда на чл. 115 от Закона за горите.


Със същото решение ще бъде определено максималното количество дърва за огрев, което физически лица с постоянен или настоящ адрес в община Елена, могат да закупят по реда на чл. 111, ал. 2 от Закона за горите, както и преференциалните крайни цени за закупуване на дърва за огрев от временен горски склад, респ. доставени на адрес по местоживеене.


Предмет на решението ще бъде и количеството дърва за огрев, което да бъде предоставено на ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, съответно доставени до местоживеенето на съответните лица на територията на община Елена за сметна на общинският бюджет.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов