Пътните строители излизат на нов протест на 20 април

Животът

15-04-2022, 20:42

Снимка:

velikotarnovo.utre, архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Българска браншова камара "Пътища"  е сдружение с нестопанска цел, действащо като представител на национално равнище като организация на работодателите в пътно-строителния бранш в България. През последната година ББК „Пътища“ беше в активен диалог с държавните институции, като през ноември миналата година беше постигнато съгласие между фирмите и възложителя, в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“, за подписване на споразумения по НАПЪЛНО ЗАКОННИТЕ ДОГОВОРИ за Текущ ремонт и поддържане на Републиканската пътна мрежа.

Многократно акцентирахме пред обществото за тревожното състояние и бъдещето на сектор „Пътища“, както и за разплащането от страна на ДЪРЖАВАТА с пътно-строителните фирми. През изминалата седмица станахме свидетели на процеси протичащи в Народното събрание, които носят риск от необратими последици за Републиканската пътна мрежа. След близо една година липса на разплащания от страна на държавата към сектор „Пътища“ в Народното събрание постъпи проект за решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна Инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, № 47-254-02-36, който получи подкрепата на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Проектът вчера беше окончателно БЛАМИРАН в пленарна зала, поставяйки 100 хиляди души заети в пътно—строителния бранш в безизходица. Липсата на политическа воля, доведе сектора до колапс, създаден от бездействието на държавните институции.

Членовете на Общото събрание на Българска Браншова Камара „ПЪТИЩА“ са категорични, че критичното състояние на Републиканската пътна мрежа се дължи на липсата на решенията на действащото правителство на Република България. Повече от година не са възлагани жизнено необходими ремонтни дейности. Не бихме се съгласили да приемем, че отговорността за ежедневните предпоставки за Пътно транспортни произшествия и застрашаването на човешките животи е наша.

Общото събрание на Българска Браншова Камара „ПЪТИЩА“ призовава правителството да вземе незабавни мерки и да изпълни функциите си, като в сряда 20.04.2022 г. по време на редовно заседание да осигури разплащане по всички ЗАКОННО СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ за Текущ ремонт и поддържане. Обръщаме внимание, че с подписването на споразуменията през ноември миналата година ДЪРЖАВАТА Е ПРИЗНАЛА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ДОГОВОРИТЕ ЗА ЗАКОННО ИЗПЪЛНЕНИ И ПРИЕТИ.

Декларираме спешната необходимост от предприемане на своевременни действия за адекватното управление и поддържане на пътната мрежа на Република България, чрез възлагане на ремонтно-възстановителни дейности.

Състоянието на Републиканската пътна мрежа е катастрофално, браншът е пред фалит и ББК „Пътища“ няма друга възможност освен да продължи с ефективните НАЦИОНАЛНИ СТАЧНИ действия до достигането на решение на всички поставени проблеми.

 

ББК „Пътища“ призовава да се пристъпи към:

 

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА ПЪТИЩАРИТЕ

НА 20.04.2022 Г. / СРЯДА / ОТ 9:00  ЧАСА

НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЦЯЛАТА СТРАНА

И В ГР. СОФИЯ НА ПЛОЩАД „НАРОДНО СЪБРАНИЕ“ № 2

ДО ПАМЕТНИКА „ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ“

 

 

ОТ

ОБЩО СЪБРАНИЕ

НА ЧЛЕНОВЕТЕ

НА  БЪЛГАРСКА БРАНШОВА КАМАРА „ПЪТИЩА“

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)