Димитър Николов: Как да обясним на децата, че съдебно дело спъва провеждането на ученическите игри

Мисия

15-04-2022, 19:37

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Трудно ще ни е да обясним на децата и техните треньори защо един съдебен спор, и то за не особено голяма сума, спъва провеждането на ученическите игри в пълния им обем.  

Коментара направи народният представител от ГЕРБ – СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов, след като получи от министъра на младежта и спорта Радостин Василев отговор на въпроса си защо е замразен най-широкообхватният спортен форум за ученици у нас. По думите на Николов, ученическите състезания и спортни игри през годините са показали своята фундаментална роля в развитието на българския спорт, както са се  доказали и като една от най-ефективните младежки политики. И още - ученическият спорт е превенция спрямо агресията, формира комплекс от качества сред младите хора, изгражда личности.

Към настоящия момент организатори на ученическите игри са училищата, общините, Българската асоциация „Спорт за учащи“ (БАСУ) и  членуващите в нея спортни клубове за учащи. Приблизително 90 хил. ученици се обхващат в 4-те етапа на игрите – училищен, общински, зонален и национален, като през последните 5 г. от бюджета на Министерството на младежта и спорта (ММС) са осигурени 508 хил. лв. годишно. За учебната 2021/ 2022 г. сумата е 621 хил. лв. За учебните 2019/ 2020 и 2020/ 2021 г. заради пандемията договор с БАСУ за организиране на областен, зонален и финален етап от игрите не е сключен. Според министъра, тази е причината да няма договор и за настоящата учебна година.

Спортният министър обаче посочи, че след отпадането на мерките срещу коронавируса от 1 април, по своя преценка общините могат да организират и проведат вътрешноучилищния и общински етап от игрите до края на учебната година. Така Василев прехвърли топката в полето на общините – по думите му, не бъдат ли проведени първите етапи, няма как да се проведат следващите, финансирани от ММС – областен, зонален и финален.

Тези етапи обаче са заложник на съдебно дело, заведено по иск на министерството срещу БАСУ. Според Василев, асоциацията дължи на ведомството му 41 533, 91 лв. И докато няма решение, министерството няма да финансира ученически игри.

Така ученическите игри са въвлечени в омагьосан кръг, потърпевши от който са единствено и само децата и тяхното желание да се развиват в спорта.

От парламентарната трибуна Димитър Николов не скри радостта си, че ММС дава заявка за нова спортна зала в Горна Оряховица, след като мъжкият хандбален „Локомотив“ спечели Купата на България.

Нашият регион се нуждае от нови спортни съоръжения, категоричен бе Николов.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)