С Джуниър Бенд стартира надпреварата между 40 колектива от страната на изложението Младежко техническо творчество

Животът

15-04-2022, 10:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

40 технически колектива от цяла България ще премерят сили в шестото издание на изложението Младежко техническо творчество, което се провежда в Спортна зала „Никола Петров” в Горна Оряховица. Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в страната, с цел да се засили връзката професионално образование –бизнес.
Организатори на форума са Фондация „Милен Григоров“, подкрепени от Община Горна Оряховица, Ротари клуб и инж. Камен Коцев, Федерацията на научно-техническите съюзи в България, Асоциацията на индустриалния капитал и МОН, поставили началото преди 6 г.
Официалното откриване започна с изпълненията на музикантите от „Джуниър бенд“ на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново.
Преди откриването, основният двигател на изложението – инж. Владимир Григоров сподели с присъстващите, че тази година 40 екипа от страната ще демонстрират поне по две разработки в конкурса. Това са творчески колективи от училища, университети, компилации от студенти и фирми. Много от разработките са в сферата на управлението на процесите, разказа още инж. Владимир Григоров.
Официални гости на церемонията по откриването бяха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-областният управител Огнян Стоянов, секретарят на Федерацията на научно-техническите съюзи Марин Антонов, инж. Росица Илиева от МОН, началникът на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева и др.
Когато давахме старта на първото издание на изложението Младежко техническо творчество, заедно с Инициативния комитет си пожелахме все повече талантливи млади хора да показват тук своите разработки в различните области. И това вече е факт. Нека през следващите дни Спортна зала „Никола Петров“ отново да бъде вашата своеобразна работилница за обмен на технически идеи, добри практики, и взаимни контакти, обърна се към участниците инж. Добромир Добрев, който откри шестото издание на изложението.
Робот, който да предотвратява трудовите злополуки при вдигане на тежести в работния процес и друг, който подпомага разходките на деца с двигателни увреждания, умна кола, миниметеорологична станция в помощ на военните, която да използват при полеви условия, студен ток на Тесла, 3D принтер за детайли, са малка част от включените разработки. Община Горна Оряховица е представяна от няколко екипа. ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ участва с два отбора, както и с клуба по роботика с ръководител инж. Антон Анчев, който показва вила, управлявана от разстояние. ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ представя система за охлаждане на хладилни камиони, свой щанд има и ПТГ „Васил Левски“, на който учениците демонстрират 3D принтер, изработващ детайли чрез съвременна методика. Шампионът по авио- и ракетомоделизъм Валентин Савов показва възможностите, които Клуб „Моделист“ дава на децата да развихрят способностите си. Представена е също и дейността на Клуба по роботика за деца в Младежкия дом в Горна Оряховица с ръководител Николета Петкова.
Интерес предизвика и ретро кътът, където е изложена техника от миналото. Там горнооряховчанинът Деян Минчев показа част от колекцията си от прадядовците на съвременните компютри, които бяха особено забавни за най-малките посетители на изложението.
Всички разработки, показани на конкурса ще бъдат оценявани от жури, което ще разпредели и наградите сред победителите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)