Три престижни награди за ДЕС „Румина” от конкурса „Abanico” за песни на романски езици

Животът

13-04-2022, 13:36

Снимка:

Й Бояджиева

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Две втори и една трета награда спечелиха най-малките певци на ДЕС „Румина” при Военен клуб Велико Търново от  международния конкурс „Abanico” в категорията „Песни на романски езици”. Организатори на музикалната надпревара са Музикална агенция “Artvoices”, Институт „Сервантес” към Посолството на Испания у нас и Столична община.

В онлайн надпреварата се включиха изпълнители от Австрия, Полша, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Молдова, Украйна, Малта, Португалия, Испания, Кипър, Косово, Бразилия, Италия, Армения и България.

Велислава Мянушева (8 г.) от студио „Румина” спечели втора награда в Конкурса за румънска песен. Тя се представи със “Samba florilor” („Самба на цветята”) на големия румънски композитор проф. Думитру Лупу – приятел на студиото и член на журито на МК „Сребърна Янтра” преди години. Неотдавна проф. Лупу ни напусна, а от родния му град Констанца поискаха изпълнението на Вили, за да го включат в телевизионна вечер „In memoriam” в негова памет.

Велислава е първокасничка в ОУ „П. Р. Славейков”. Тя е най-малката възпитаничка на ДЕС „Румина”, която стана „Горд член” на Клуб 2021 „Успелите деца на България” на Фондация „Д. Бербатов”. Това признание Вили заслужи с многото международни награди, спечелени от конкурси в Япония, Чехия, Полша, Румъния и България.

За Виктория Ганчева (7 г.) конкурсът „Abanico” е втори в музикалната й кариера, започнала само преди шест месеца в ДЕС „Румина”. В Конкурса за италианска песен Вики се представи с хита “Bella ciao” и спечели втора награда.

Третата представителка на ДЕС „Румина” – Юлияна Димитрова (7 г.), също е първокласничка и заедно с Вики учат в СУ „Вела Благоева”. В Конкурса за испанска песен Юли се включи с атрактивната “Chocolate”. При своя дебют малката певица извоюва трета награда.

„Младата смяна в ДЕС „Румина” вече стъпи на голямата сцена. Много съм щастлива от трите призови места, спечелени от нашите талантливи момичета. Освен наградите, Вики, Вили и Юли спечелиха и покани за участие в международни конкурси във Франция, Гърция и Италия през това лято. Въпреки трудностите на времето, в което живеем и се подготвяме, децата са много трудолюбиви и отговорни. Запазена марка на нашето студио е да пеем на различни езици – правилно и с разбиране. Много старание и професионализъм при подготовката влага и нашата млада педагожка Милена Димитрова. Безценна е и помощта на родителите. Надяваме се най-после да започнем участия наживо в конкурси у нас и в чужбина. Скоро предвиждаме и голям концерт.” – сподели ръководителят на ДЕС „Румина” Румяна Начева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов