430 пътни работници от областта чакат от държавата 54 млн. лв. за труда си

Мисия

13-04-2022, 12:28

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

 

Над 150 пътни работници блокираха за кратко днес главния път Русе – Свиленград при великотърновския Хлебозавод. Протестът е заради близо 50 милиона лева неизплатени средства за вече извършени ремонтни дейности, както и над 4 милиона, които „Пътни строежи“ трябва да получат за зимното поддържане на републиканската мрежа във Великотърновска област. В пътната фирма работят около 450 души, като ръководството вече се е принудило да съкрати 20 човека, каза управителят Румен Игнатов. „Правителството опитва да изкара пътните фирми престъпници, а в същото време ни принуждават да извършваме дейности, за които няма възлагане.“ – каза още Игнатов и подчерта, че възлагателни фирмата не е получавала от април миналата година. А неразплатени суми има още от есента на 2020 година. Зимното поддържане е платено до декември 2021 г., като сумите са получени през март т.г.

Вчера премиерът Кирил Петков, след среща със строителния бранш, каза, че ще предложи на Народното събрание да гласува 600 млн. лв., които да им се приведат. „Цяла година слушаме обещания. Не вярвам на празни думи. Идва Великден, а хората ни ще са без заплати.“ – коментира управителят на „Пътни строежи“. Млади хора, работещи във фирмата и излезли на днешния протест, споделиха, че вече обмислят напускане и търсят работа в чужбина.

Три първокласни пътя има на територията на Областно пътно управление – Велико Търново, подчерта директорът Венцислав Ангелов. Пред завършване е проектирането на ремонт на участък от 70 км в областта по пътя София – Варна, като се очаква до края на годината да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител. Рехабилитация тази година се предвижда и по отсечките Русе – Бяла – Плевен и Русе – Велико Търново. В лошо състояние са близо 70 км от третокласните пътища в общините Стражица, Свищов, Велико Търново и Елена, където трябва да се извърши изкърпване, подчерта Ангелов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов