Филологическият факултет на ВТУ взе участие в престижна европейска конференция

Животът

12-04-2022, 12:39

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Филологическият факултет на Великотърновския университет взе участие в престижна конференция на представителите на университетите – членове на европейската мрежа за магистърски програми в областта на превода (ЕМТ)

Филологическият факултет на ВТУ членува за пореден петгодишен период (2019 до 2024 г.) в мрежата Европейска магистратура по писмен превод, ЕМТ, към Генерална дирекция „Писмени преводи“ към Европейската комисия – с Магистърската програма „Транслатология с един чужд език: английски, немски, руски, френски език“.

Тазгодишната конференция се проведе онлайн и бе организирана под мотото „Технологиите в полза на преводачите“. Конференцията бе открита от Кристос Елинидис – временно изпълняващ длъжността Генерален директор на Генерална дирекция „Писмени преводи“ към Европейската комисия.

След представяне на дейността на Генералната дирекция бе обявен предстоящ нов проект в областта на невромашинния превод, който ще стартира през зимния семестър на следващата учебна година. Разгледана бе ролята на последващото редактиране на необработен превод, направен от машинен преводач във връзка с качеството на превода. Обсъдени бяха възможности за допълване и корекция в настоящата рамка на компетентностите, като решение не бе взето на този етап. Представена бе новата платформа „Хъб за обмен на добри практики между университетите – членове на ЕМТ“ (New EMT Knowledge Sharing Hub). Споделени бяха достиженията на езиковите технологии за подпомагане дейността на преводачите с увреждания.

Филологическият факултет бе представен от доц. д-р Полина Цончева и доц. д-р Боряна Братанова.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)