Община Велико Търново кани на Лазаровден и Цветница

Мисия

11-04-2022, 08:00

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

С много настроение и емоции Велико Търново ще посрещне най красивите пролетни празници – Лазаровден и Цветница.

На 16 април /събота/ от 11,00 ч. най-жизнерадостния момински обичай Лазаруване на Самоводската чаршия ще пресъздаде народният хор и оркестър на Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Българче". Малките лазарки ще зарадват гостите и домакините с характерни за обичая песни, наричания и буйни пролетни хора. Специални благословии за здраве, плодородие и берекет ще има за майсторите-занаятчии от чаршията.
В 12,30 ч. на Владишкия мост в кв. Асенов лазарките ще пресъздадат старинния обред Ладуване, с който момите гадаят за кого ще се омъжат. Ритуалът с „мълчана вода“ и предричанията за щастие ще завърши с пускане на момински венчета във водите на река Янтра.

 Празникът на събуждаща се природа Цветница започва от 11,00 ч. в неделя /17 април/ в парк „Дружба“. За имениците, дошли на тържеството, ще има подарък от Община Велико Търново - пролетно цвете в саксия.
На специално изградената сцена ще излязат талантливите музиканти от „Джуниър бенд“ към СУ „Емилиян Станев“, ДВГ „Пеещи камбанки“ ,„G – SOUND“ и Детски танцов ансамбъл „Болярче“. В програмата ще се включи мажоретен състав „Астрея“ към ДТ „Соня“ и ОУ “Бачо Киро“ и Денс студио „UN BESO“ .
За най-малките ще има много забавления и ролеви игри с Парти агенция „Феличита“. В специализирана работилница децата ще могат да получат и своите първи уроци по цветарство и отглеждане на саксийни растения от ученици и преподаватели от ПГСАГ „Ангел Попов“.

Отбелязването на двата пролетни празника се организира от Община Велико Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов