Велико Търново отново става столица на културния туризъм

Животът

09-04-2022, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

От 14 до 16 април 2022 г. Велико Търново ще бъде домакин на 17-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“.

 

След двугодишно прекъсване, поради пандемията, най-авторитетната платформа за обмен на добри практики в областта на културата и туризма събира общини, културни институти, компании, граждански сдружения, дипломатически мисии и представители на институциите.

Международното изложение културен туризъм се провежда по инициатива на община Велико Търново съвместно с Министерството на туризма. Събитието е включено в Годишната програма за национална туристическа реклама.

            За първи път в рамките на форума ще се проведе Национална среща на организациите за управление на туристическите райони и работна среща на посланици на държави-емитиращи  туристи с представители на Министерство на туризма.

            На кръгла маса ще бъдат обсъдени последствията от пандемията върху културния туризъм и предизвикателствата вследствие на  новата геополитическа обстановка.

            Ще бъде представена нова хотелиерска платформа за онлайн туристически резервации и продажби и проекти за създаване на специализирано издание за събитиен туризъм. Научни и научно-приложни разработки, проекти и иновации ще бъдат дискутирани на съпътстващата Осма международна конференция „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“.

            В дните на изложението издателства от цялата страна ще представят своите най-нови заглавия в специализираното „Фоайе на книгата с автограф“ – съвместна инициатива на Министерство на културата, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Асоциация „Българска книга“ и Регионална библиотека „П. Р. Славейков“.

В рамките на XVII-то Международно туристическо изложение „Културен туризъм” 2022 – Велико Търново, предстои деветото издание на Националния конкурс READ & TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”), както и Националният студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа темата.

   Атрактивни възстановки, работилници, изложби и приключенски игри очакват посетителите в дните на туристическото изложение. В Изложбени зали „Рафаел Михайлов“  ще има ретро фото ателие,  работилница за великденски писани яйца, а „Работилница Седянка“  ще покаже  ръчна изработка на българските шевици. Ще могат да се видят антични исторически възстановки и средновековни бойни предизвикателства.

              Всеки желаещ ще може да се включи в новата приключенска игра „Търновски легенди“, която по нов и занимателен начин представя историята, легендите и тайните на Велико Търново.

                 Към богатата програма на форума се присъединяват  Художествена галерия „Борис Денев“, която ще представи картини на Борис Денев, Ганчо Карабаджаков и др. , както и Гимназия по туризъм „Петър Берон“ и катедра „Туризъм“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

               Официалното откриване на XVII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“-Велико Търново ще е в 11,00 ч. на 14 април 2022 г.  

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)