Димитър Николов пита спортния министър за ученическите игри

Спорт

08-04-2022, 14:58

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Парламентарно питане към министъра на младежта и спорта Радостин Василев отправи народният представител от ГЕРБ – СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов. Питането на Николов е провокирано от замразяването на ученическия спорт. И ако през последните 2 г. това бе разбираемо предвид пандемията и наложените заради нея противоепидемични мерки, то след отпадането на същите тези мерки остава висящ въпросът ще има ли Ученически игри 2022.

Ученическите състезания и спортни игри през годините са показали своята фундаментална роля в развитието на българския спорт, както са се  доказали и като една от най-ефективните младежки политики. Ученическият спорт е превенция спрямо агресията, формира комплекс от качества сред младите хора, изгражда личности. Десетилетия наред България има своите утвърдени традиции и множество международни успехи в ученическия спорт, категоричен е Димитър Николов.

Ученически игри у нас не са се провеждали от 2019 г., като една от причините е и пандемичната обстановка. Доколкото ми е известно,  същинската причина се състои в  съдебен спор между Министерството на младежта и спорта и Българската асоциация за ученически спорт, която е  от основните организатори на националните игри. Има ли предвидени средства и ще бъдат ли проведени Ученическите игри през 2022 г., пита народният представител.

Въпросът му бе включен в днешния парламентарен контрол. Изслушване на премиера Кирил Петков обаче и разгорещените дебати наложиха промяна в дневния ред. Очаква се отговора на въпроса си Димитър Николов да получи по време на парламентарния контрол следващия петък.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов