Ученици от ПГСАГ „Ангел Попов“ надградиха уменията си в Германия

Животът

08-04-2022, 08:30

Снимка:

ПГСАГ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ във Велико Търново се завърнаха от практика в Германия. От 21 март до 4 април група от 11 ученици , придружавани от г-жа Теодора Иванова, координатор по проекта, реализираха дейностите в Компетентен център за устойчиво строителство, гр. Котбус като приемаща организация. Визитата бе организирана по проект по Програма „ЕРАЗЪМ +“, Ключова дейност К1 - Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение. Проектът се осъществява по Договор № 2020-1-BG01-KA116-078180 на тема: „Ниско-енергийно строителство = гаранция за бъдеще”.

В продължение на 2 седмици учениците получиха познания за изграждане на WDVS система. Работиха в реални условия – халето на центъра като задачата им беше да поставят изолация на стара тухлена стена. Всяка малка група работи с различни подходи за нанасяне на изолационните системи, но всички заедно се забавляваха и декорираха работния проект с буквите на своето училище, в което също се прави подобен ремонт. Бъдещите архитекти и строители изпълняваха старателно задачите си от работната програма, с което заслужиха оценка 1 (Отличен по немската система) от ръководителя г-н Андреас Шулц, който отговаряше за тяхната работа. Придобитите компетентности те доказаха чрез ежедневната си работа. За доброто си представяне учениците получиха сертификати за успешно проведена практика, сертификат Еuropass Мобилност.

За срок от 6 дни мобилност проведоха и учители по професионална подготовка от ПГСАГ „Ангел Попов“. При проведените професионални срещи те имаха възможност да се запознаят с учебните планове в областта на енергийно-ефективното строителство, да изпълнят blower-door обследване на сграда. Запознаха се с тенденциите и подходите за постигане на енергийна ефективност на културни паметници и новостите в областта на сградните инсталации, използващи възобновяеми източници

Осъществена беше и разнообразна културна програма. Нашите участници посетиха обекти с подобрена енергийна ефективност, запознаха се със забележителностите и опазването на културното наследство на Германия в Берлин и Дрезден. Интересен момент беше визитата на създаващото се в момента най-голямо изкуствено езеро в Германия на мястото на стари въглищни мини. Групата видя съоръженията за оценка на водата и плановете за изграждащата се инфраструктура за екотуризъм. Така те имаха възможност да се докоснат до миналото и бъдещето в опазването на природата и архитектурата на Германия и да станат по-адаптивни към европейския начин на живот, да осъществят неформални контакти, които допринасят за подобряването на езиковите и професионалните им компетенции.

Без съмнение новите умения ще са от полза за бъдещия професионален живот на ученици и учители. Професиите, за които се подготвят учениците, изискват мобилност, много знания и умения, а новия свят изисква преподавателите да ги подготвят за това. Проектите по програма “Еразъм+” помагат да се даде добавена стойност на предлаганото обучение. Важно беше и подобряването на чуждоезиковите знания на нашите ученици и учители – вече могат по-успешно да боравят със специфични термини, което ще ги направи по-конкурентоспособни на Европейския пазар на труда. ПГСАГ „Ангел Попов“ работи усърдно, за да предостави на своите ученици възможност за обучение в реална работна среда и притежава Акредитация за мобилност по програма Еразъм+.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов