Маратонът „Търново Ултра 2022“ събира над 1200 състезатели в Старата столица

Спорт

06-04-2022, 13:12

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Рекорден брой спортисти ще се включат с маратона „Търново Ултра 2022“, който ще се проведе този уикенд (9 и 10 април) в старопрестолния град и околностите. Над 1200 състезатели ще станат част от спортното събитие, провеждащо се за седма поредна година. Това съобщиха на пресконференция организаторите Иван Димитров и Иван Сираков от Спортен клуб „Браун Тим“, заедно със спортния експерт Георги Давидов от Община Велико Търново като основен партньор.

„Ултрамаратонът е единственият в България, който стартира и финишира в центъра на областен град и то не къде да е – пред паметника на Асеневци в Старата столица. Локацията е достатъчно широка за големия брой участници и в същото време дава възможност на състезателите да усетят духа на Велико Търново“, коментираха организаторите.

Състезанието включва три дистанции в бягането – 13, 33 и 53 км, два маршрута в планинското колоездене – 30 и 48 км., дуатлон – 38 км. колоездене и 33 км. трейл-бягане, както и щафета.

Живописните трасета включват както участъци във Велико Търново, включително и крепостта Царевец, така и пресечен терен – пътеки и др., по хълмовете край града. По този начин пред участниците ще се разкрият атрактивни гледни точки към старата столица, към средновековния столичен град - Царевец и Трапезица, към Арбанаси и др.

Основният брой състезатели са от България. Сред потвърдилите са Кирил Николов – Дизела, вицесветовният шампион по биатлон Владимир Илиев, световният шампион по ски-ориентиране Станимир Беломъжев, най-добрите спортисти по планинско бягане и колоездене. С отпадането на противоепидемичните мерки се завръщат състезателите от чужбина - в „Търново Ултра 2020“ ще се включат участници от 10 държави.

Взети са всички необходими мерки за сигурността и безопасността на спортистите и публиката.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов