Четирима великотърновски ученици спечелиха призови места в конкурса „Григор Попов“

Животът

06-04-2022, 10:36

Снимка:

личен архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Четирима ученици от три великотърновски училища спечелиха призови места в Десетия Национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“. Юбилейната церемония за награждаване на най-добрите малки репортери на България се състоя в в двора на родната къща на Григор Попов – музей „Станка и Никола Икономови“ – Разград.

Дванайсетокласникът Виктор Бонжолов, ученик в ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, спечели първо място в категория „Интервю/ Репортаж“ във възрастова група IX – XII клас в Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“. Виктор впечатли журито на конкурса с аудиоинтервю с репортерката от Българската Национална телевизия Йоана Миланова от криминалния ресор на държавната телевизия. В разговора си с дванайсетокласника Йоана разказва за своята работа, в която има много трагични случаи, за срещите си с хора от подземния свят и как тя самата преживява чутото и видяното в криминалните си репортажи и трудния път, по който ги реализира. Виктор раздаде на присъстващите млади репортери и брошури за своето предаване „В Космоса“ Виктор Бонжолов | Facebook , а епизодът с Йоана Миланова може да се види от този линк https://bit.ly/35IvNl3.

На церемонията по награждаването Валентина Колева, заяви пред наградените ученици, че за нея е чест за десета година да журира младите радио журналисти и ги насърчи с думите: „Още по-голямо е вълнението да се срещам с тях и да виждам онзи плам, който напоследък е дефицит! Благодаря за тази емоция, която ме зарежда в дните!“. Валентина Колева е журналист с 20 годишен стаж в радио, ментор на клуб „Микрофон“ към ЦПЛР – ЦУТНТ, Разград, Клуб за публична реч, работи и в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.

Златен медал получи и Диляна Върбанова от 6-б клас на ОУ „Димитър Благоев“ в Раздел „Очерк“ във възрастовата група 5 – 8 клас със своя текст „Хората на моята улица“. В него талантливата млада писателка разказва своите наблюдения, съзерцания и предположения за обитателите и случайните минувачи на любимата й улица. Диляна е част от Клуба по извънкласни дейности „ТВ В мреж@та“.

Осмокласничката Александра Хаджиева от СУ „Емилиян Станев“ получи сребърен медал – второ място в категория „Интервю“, индивидуално участие във възрастовата група 5 – 8 клас с текста си „Интернет пространството в друга светлина“. В своето интервю Алекс разговаря със Стефани Витанова, създател на съдържание, достъпно в ютуб. С аудиторията си от 8000 абонати, нейният канал официално е най-големият канал за книги в България. В него тя дава мнения и препоръки за книги и показва отношението на читателите към тях. В един от въпросите си младата репортерка пита влогърката как би се обърнала към тийнейджърите и децата, според които четенето е безинтересно и е загуба на време. А Стефани отговаря, че „книгата може да бъде врата към едно друго измерение. Измерение, в което човек е свободен да бъде себе си, да обича, да страда, да съпреживява и изживява по няколко живота едновременно. Това няма как да бъде загуба на време“.

Трета награда и бронзов медал в категория „Репортаж“ спечели Женянг Ли от 5-а клас. Той впечатли журито на националния репортерски конкурс с репортажа си „Как се учи математика в Китай?“. В него Жен разказва за родното си място в далечната държава, за методите и уменията, които развиват малките математици в Китай. Но споделя и факта, че с пристигането си в България е усетил една много топло отношение към себе си, „В България всяко дете е изключително дружелюбно и всеки има много добри приятели. Но в Китай може всяко дете да няма и минута почивка всеки ден, както и време за игра с приятели. Чрез това може да разберете защо аз нямам много приятели в Китай“, заключава петокласникът Жен в своя материал.

В Десетия Национален журналистически конкурс „Григор Попов“ участваха 124 млади автори и 47 колектива, разпределени в три възрастови групи. Общият брой на образователните институции, представили свои възпитаници, е 60 от 30 населени места от областните центрове Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов