Днес е Успение на Свети Методий Славянобългарски

Животът

06-04-2022, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Свети Методий Славянобългарски е по-голям брат на славянския равноапостол Константин Философ - свети Кирил. Свети Методий е първият славянски епископ в историята на славянството. След смъртта на Константин - Кирил той е назначен от папата за папски легат и архиепископ на Панония и Велика Моравия. 

В ранна младежка възраст равноапостолът избрал военното поприще за свое жизнено кредо и известно време управлявал славянска област, подвластна на византийския император. На по-късен етап от живота си се отказал от високото си обществено положение и постъпил в манастир, намиращ се на планината Олимп, Мала Азия. След време при него дошъл и брат му, Константин- Кирил и заедно създали славянската писменост, изграждаща основите на християнската просвета сред славяните.

Свети Методий изпълнявал своето дело на славянски равноапостол като проповядвал християнските идеи и превеждал от гръцки на славянски език Свещените книги на Християнството. Именно негов е преводът на всички канонични книги на Светото писание, както и църковноправният сборник Нимоканон.

След смъртта на брат си, Константин Философ, свети Методий Славянобългарски е назначен за архиепископ на Панония и Велика Моравия. Отпътувайки за тези места, равноапостолът е арестуван по нареждане на немските епископи от Бавария. Заради упражняваната от него просветителска дейност, светецът е подложен на многобройни мъчения и задържан в затвора. В присъствието на император Лудвиг II Немски срещу него е образуван съд, под формата на епископски събор, с обвинението, че провежда своите проповеди ибогослужения на славянски език. През целия си живот светецът е подложен на оклеветявания и непрестанни гонения от страна на немското духовенство. От затвора е освободен по време на управлението на папа Йоан VIII.

През 884 г. свети Методий започнал християнизацията на Бохемия. Той извършвал проповедите си на славянски език и покръстил Борживой Първи и съпругата му, Людмила, както и голям брой чешки славяни.

Малко преди смъртта си свети Методий Славянобългарски посочва за свой приемник като ръководител на школата и като архиепископ на Великоморавската Църква своя ученик, свети Горазд. умрял на 6 април 885 г. и бил погребан във Велеград. Погребалната церемония в негова чест  включвала славянска, латинска и гръцка литургии.

За делото на свети равноапостол Методий Славянобългарски свидетелстват ръкописи от XIII в.

Паметта на светеца се почита на 6 април.

Имен ден празнуват всички, носещи името Методий и неговите производни. В етимологичен аспект името произхожда от гръцки и означава "методичен, подреден, последователен".

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов