Днес е Международен ден за развитие на спорта

Животът

06-04-2022, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

6 април е Световен ден за развитие на спорта. Спортът има силата да променя света – това е основно право, мощен инструмент за укрепване на социалните връзки и насърчаване на устойчивото развитие и мира, както и солидарността и уважението. Чрез нашите уникални индивидуални умения и колективна сила можем да споделим творчески начини да подобрим здравето и благосъстоянието си чрез спорт и физическа активност – дори от границите на собствените си домове.

В исторически план спортът е играл важна роля във всички общества, независимо дали е под формата на състезания, физическа активност или игра. Но човек може да се запита: какво общо има спортът с ООН? Всъщност спортът представлява естествено партньорство за системата на ООН.

Правото на достъп и участие в спорт и игри отдавна е признато в редица международни конвенции. През 1978 г. ЮНЕСКО описва спорта и физическото възпитание като „основно право за всички“. Но и до днес правото на игра и спорт твърде често се пренебрегва.

Спортът като универсален език може да бъде мощен инструмент за насърчаване на мира, толерантността и разбирателството чрез обединяване на хората през границите, културите и религиите. Нейните присъщи ценности като работа в екип, справедливост, дисциплина, уважение към противника и правилата на играта се разбират по целия свят и могат да бъдат използвани в развитието на солидарността, социалното сближаване и мирното съжителство.

Спортните програми позволяват срещи на неутрална територия и в среда, в която агресията може да се контролира, регулира и трансформира и по този начин улеснява сближаването и помирението между противоположни страни.

Въпреки че самият спорт не може да спре или реши остър конфликт, той представлява гъвкава среда за постконфликтна работа и изграждане на мир, както и предотвратяване на конфликти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов