При необходимост: Спортен комплекс „Сава Величков“ във Велико Търново ще приема бежанци

Животът

05-04-2022, 19:17

Снимка:

областна администрация

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

При необходимост във Велико Търново ще бъде разкрит временен център за настаняване на бежанци от войната в Украйна. Той ще се помещава в Спортен комплекс „Сава Величков“ в ПГ по електроника „Александър Степанович Попов“. Тепърва ще се уточнява, дали центърът ще работи денонощно или с фиксирано работно време. От всички институции е създадена организация при необходимост центърът да заработи в рамките на 24 часа. В него бежанците ще престояват за няколко часа докато бъдат пренасочени към други места. 

Това стана ясно на заседание на Областния координационен щаб по кризата в Украйна, председателстван от заместник областният управител доц. д-р Соня Будева. Тя увери, че към момента ситуацията с бежанците е относителна спокойна, а Великотърновска област е с една от най-малкото потърсили убежище граждани.

 По информация на ОД МВР до 5 април в частни домове в региона са били настанени 206 бягащи от войната, а в хотели – 1 021 човека. В момента на територията на областта има 504 бежанци, като 120 са във Велико Търново, 182-ма са в Горна Оряховица и Лясковец, 169 в Свищов, 12 са в Павликени, 9 в Полски Тръмбеш, двама Стражица и 10 в Елена. До вчера издадените карти за временна регистрация са както следва: 169 за Велико Търново, 129 за Горна Оряховица и 104 в Свищов.

От Спешна помощ във Велико Търново докладваха, че при тях има единични случаи на повиквания от украински граждани. В сградата на МОБАЛ действа център за консултация и психологическа помощ на бременни жени и деца бежанци, които при нужда се насочват към специалисти. От представител на РЗИ стана ясно, че към момента е поставена имунизация само на едно бебе в Полски Тръмбеш, изготвен е и списък на общопрактикуващи лекари, които могат да поемат грижи за бягащи от войната, настанени в общините на областта. Миналата седмица са били регистрирани 8 леки случаи на COVID-19, като заразените са карантинирани. От Социално подпомагане обобщиха, че при тях ежедневно украински граждани подават заявления за отпускане на еднократни помощи в размер на 375 лв., които в момента се разглеждат. Ако бъдат одобрени – парите ще се изплащат или чрез разкрита банкова сметка в българска банка, или чрез пощенските клонове по адресните карти на бежанците.

От пункта на БЧК във Велико Търново отчетоха, че до момента са подпомогнати 326 бежанци. Дарителите и доброволците обаче намаляват, затова пунктът вече не работи в неделните дни. В началото на войната бежанците най-много са имали нужда от дрехи и обувки, а в момента се нуждаят от храна и консумативи.

Идната седмица мобилна група от РУО ще посети бежанците в Свищов и Горна Оряховица, за да окаже помощ на желаещите деца да бъдат записани в детски градини и училища. В града край Дунав желание са заявили 40 деца, а в Горна Оряховица – 20.

В община Велико Търново е постъпило запитване за разкриване на детска дневна занималня за украинчета. Няма пречка такава да заработи, стига да бъдат спазени нужните административни процедури.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов