Изплащат Великденската добавка от 70 лв. от 15 април, а пенсиите – от 7 април

Животът

04-04-2022, 12:16

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Допълнителната сума в размер на 70 лева, с която да бъде осигурена подкрепа за Великден на българските пенсионери, ще се изплаща от 15 април.

Тази сума не зависи от размера на получаваната пенсия и ще достигне до над 2 милиона пенсионери. За тази подкрепа Министерският съвет прие постановление, с което одобри допълнителен трансфер в размер на 142 888 760 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

Редовното изплащане на пенсиите и добавките към тях за април т.г. ще се извърши в периода между 7 април (четвъртък) и 20 април (сряда). Едновременно с тях отново ще бъдат направени и допълнителни плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда, предвиден за пенсиите:

добавка от 60 лв., отпусната с постановление на Министерския съвет, с цел подпомагане на пенсионерите по време на извънредната епидемична обстановка, добила популярност като „ковид добавка“ – тя ще бъде изплатена на всички пенсионери в еднакъв размер;

разликата между дохода от пенсии през януари 2022 г. и дохода от пенсии от декември 2021 г., с включените в него „ковид добавки“. Тази разлика е изчислена индивидуално за всеки отделен пенсионер, в случай че сумата от месечния размер на пенсията по разпореждане или сбора от пенсиите, преизчислени от 25 декември 2021 г., заедно с добавките и компенсациите, включително и с ковид добавката от 60 лева, се оказва по-малка от сумата от месечния размер на пенсията или сбора от пенсиите преди преизчисляването, заедно с добавките и компенсациите, включително и с изплащаната ковид добавка от 120 лева. Така изчислената разлика, която се отнася за април 2022 г., ще бъде изплатена заедно с пенсиите за месеца.

От 1 април 2022 г. лицата с право на социална пенсия за инвалидност ще получават нови размери на своите пенсии. Съгласно последните нормативни промени, размерът на този вид пенсия зависи от определените на лицето проценти за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, разпределени в три групи. Размерът на инвалидната социална пенсия за лицата от всяка група се изчислява в съответен процент от размера на социалната пенсия за старост, както следва:

за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане 100 на сто с определена необходимост от чужда помощ - 272,00 лв.;

за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто до 100 на сто, като тук попадат и лицата със 100 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане без определена необходимост от чужда помощ - 238,00 лв. ;

за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 на сто до 90 на сто, вкл. - 221,00 лв.

Новите размери на социалната пенсия за инвалидност се отнасят както за отпуснатите пенсии с начална дата след 31 март 2022 г., така и за заварените пенсии, които са отпуснати преди началото на месец април.

Актуалната електронна справка за изплащаните през този месец суми, вкл. добавки и разлики, несвързани с пенсиите, дава възможност всеки пенсионер да се информира за размера и за начина, по който е изчислена индивидуалната му разлика, както и за изплатената за съответния месец ковид добавка. В справката не са отразени изплащаната на всички пенсионери еднократна великденска добавка от 70 лв., както и еднократната допълнителната сума от 75 лв. за извършена ваксинация, която се изплаща само на правоимащите лица. Справката е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ на сайта на института в раздел „Е-услуги и справки“/ „Справки“/ „По ЕГН и ПИК на НОИ“/ „В услуга на пенсионера“. Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на НОИ, могат да поискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на НОИ, а също да заявят получаването ѝ по електронен път, ако притежават квалифициран електронен подпис, с който да се идентифицират.

Изплащането на сумите от пенсии, добавки и разлика чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 април 2022 г.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)