Стари занаяти оживяха в двора на Даскалоливницата в Елена

Мисия

04-04-2022, 11:36

Снимка:

община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Стари занаяти оживяха в двора на АИК „Даскалоливница“ в съботния ден. Причината за това бе шестото издание на Европейските дни на художествените занаяти в Елена. Една инициатива, зародила се преди 20 години във Франция, възприета през 2015-а от РСО „Централна Стара планина“ и имаща за цел възраждане и обогатяване на запазените през вековете художествени занаяти.

Кметът на Община Елена инж. Млъзев откри първото голямо събитие от културния календар за 2022 година. Той отправи поздрав към всички, изтъквайки колко ценни са съхранените занаяти на майсторите, защото всяко едно произведение носи частица от душата на този, който го е изработил.

Димка Боянова от работилница „Седянка“ поздрави всички присъстващи и изрази надежда, че уменията на българката ще продължават да радват и възпитават със своята уникалност.

Сред гостите бе и изпълнителният директор на РСО „Централна Стара планина“ – г-жа Мариела Петрова.

Разнообразната и пъстра програма зарадва събиралото се множество в пролетния ден. Фолклорни песни, танци и възстановки поднесени от 5 до 76-годишни участници, донесоха колорит и показаха колко артистични са еленчани от всички възрасти.

Майстори занаятчии твориха под мотото „Ръцете ни в синхрон“. В двора на музейния комплекс можеха да се видят образци на керамиката, дърворезбата, пирографията, тъкачеството, бродерията, плетенето на една кука, калоферската дантела, фриволитето, бисеропластиката, арт керамиката. Интерес предизвика и изложбата базар „От сръчните ръце на еленчанката“.

Въстановката на седянка от НЧ „Съгласие – 2014“ с. Блъсковци придаде пъстрота и вдъхна емоция на празника. Те бяха подготвили любими народни песни, а заедно с това показваха и как се преде, плете, шие.

Запазените традиции в творенията на майсторите са доказателство за неповторимостта на родното самобитно българско изкуство, запазено през годините.

И както повелява традицията на празник, Европейските дни на художествените занаяти завършиха с кръшни български хорà.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов