Областният управител ще съдейства за популяризиране на иновативна програма за превенция срещу деменциите

Мисия

02-04-2022, 12:00

Снимка:

областна администрация

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Областният управител ще съдейства за популяризиране на терапевтичната програма за превенция срещу деменциите. Това стана ясно след среща между Людмила Илиева и учителите по испански език Петя Кирилова и Антонио Перез, организирана от кмета на Долна Оряховица Йордан Байчев.

Петя Кирилова и Антонио Перез от години живеят в Долна Оряховица. Освен с преподаване, двамата се занимават и с медико-социални дейности- Те са създали собствена терапевтивтична програма „Невроезиков прогрес“ за превенция срещу деменции чрез изучаване на испански език. Чрез своята фондация те прилагат иновативни методи, включващи йога, арт терапия, упражнения за равновесието, моториката и т.н. В момента работят с около 40 пенсионера, включени в две групи, от Бургас с активното съдействие на областната и общинската управа на черноморския град, който е включен в Европейската програма „Активни пенсионери“. В скоро време групите ще станат осем. Към фондацията има екип от специалисти – рехабилитатор, учител по йога и терапевти, които прилагат терапия на възрастни хора. Любопитен момент е, че в програмата е включено обучението на испански език с цел превенция на паметта.

Пред областния управител Петя Кирилова и Антонио Перез изразиха желание програмата им а обхване и пенсионерски клубове от област Велико Търново. Людмила Илиева пое ангажимент да съдейства за популяризиране на иновативния метод. В средата на месец май в Областна администрация ще се организира среща със заинтересовани страни.

По данни на Световната здравна организация 5-10% от хората между 65 и 79 годишна възраст и 20-30% от хората между 80 и 95 години боледуват от деменция. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за възникване на това социално значимо заболяване. Въпреки липсата на точна статистика се счита, че в България поне 100 000 души боледуват от различни форми на деменция.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов