70 000 лева осигурява Община Велико Търново за ин витро подкрепа

Мисия

01-04-2022, 12:08

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

За поредна година Община Велико Търново осигурява 70 000 лева за фонд „Ин витро“ към програмата за асистирана репродукция. Кандидатите вече могат да подават документи – приемът започва от днес /1 април/ и ще продължи до 1 май.

Фонд „Ин Витро” осигурява целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми. Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа в размер до 2000 лева. С тези средства се подпомагат изследвания, процедури и лечение на стерилитет.

Желаещите могат да получат необходимите документи за кандидатстване в Центъра за услуги и информация, който се намира на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на следния адрес:

www.veliko-tarnovo.bg/bg/zdraveopazvane/obshinska-programa-za-asistirana-reprodukciya

Документите се приемат в центъра за услуги и информация. Кандидатурите ще бъдат обработени от специална комисия, в която участват лекари, акушер-гинеколози и юристи. Одобрените кандидати и отпуснатите суми се одобрят с решение на Великотърновски общински съвет. 

Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Ин Витро” е трайно увеличен. Общинската инициатива вече има партньори от гражданския сектор – сред тях са Фондация „Искам бебе“, “Happy Mums“ и др. За изминалите 10 години са подкрепени и подпомогнати финансово над 180 семейства и двойки с репродуктивни проблеми, някои от тях повече от един път. Първото бебе по програмата се ражда през 2012-а година, а през 2021 г., на Благовещение през 2021-а година, се ражда и 66-тото бебе. 11 са двойките са близнаци.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов