Местният парламент подложи на унищожителна критика бизнес - плана на ВиК „Йовковци“

Животът

01-04-2022, 09:40

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

На ожесточени критики от великотърновските общински съветници беше подложен бизнес-планът на ВиК „Йовковци“, който предстои да се гласува на извънредно заседание на ВиК Асоциацията. Община Велико Търново не е акционер във водното дружество, но е акционер в Асоциацията и това е третият бизнес – план, който се представя от държавната фирма за одобрение.

На заседанието на Великотърновския общински съвет главният инженер на ВиК призова съветниците да подкрепят бизнес – плана с мотива, че в противен случай дружеството ще фалира, а специалистите ще напуснат.

„Днес трябва да реша дали да си отрежа десния или левия крак. Не приемам и икономически, и като гражданин бизнес-план, в който няма заложени инвестиции, които да доведат до намаляване на загубите и съответно бъдещото увеличение на цената на услугата, а не за покриване на загубите на дружеството, които са 57%. На всичко отгоре ще сменяме водомери за наша сметка, което на мен лично ще ми струва 240 лв. От друга страна, ако дружеството е в хипотеза на заплаха, да не стане така, че неодобрявайки плана, да се стигне до неговия фалит.“ – каза от трибуната Росен Иванов от ГЕРБ.

„Стане ли дума за ВиК, на мен ми става лошо“ – сподели Красин Каракоцев от групата съветници от БСП, който подкрепи Росен Иванов, като се възмути от искането за поскъпване на цената на водата. „Когато възникне проблем и се наложи на звъня на денонощния им телефон, ако някой изобщо ми вдигне, ме праща да си гледам работата. Кажа ли кой съм, нещата се променят. Как обикновеният гражданин да си реши проблема? – попита Каракоцев.

Най-унищожителната критика поднесе архитект Драгомир Йосифов от ГЕРБ, който подчерта, че до 2026 година, до когато е бизнес-планът на ВиК „Йовковци“, дружеството планира подмяна само на 1 километър водопровод. „Разпределителната мрежа е с дължина 2513 км и в бизнес-плана е записано, че до 2026 година се очаква тя да достигне 2516 км. Както искате, го разбирайте.“ – коментира арх. Йосифов, като в анализа си на плана на дружеството осветли, че там изобщо не е заложена реконструкцията на водопроводната мрежа по бул. „България“, не се планира приемането на новата канализация, както и на други новоизградени на териториите на общините, обслужвани от ВиК оператора.

„Как да подкрепим нещо, което е нищо. Как да сме съгласни с авариите край Присово, които явно ще продължат. Как да се съгласим с повишаването на цената на водата. Трябва да викаме за помощ – било към държава, било към Европейски съюз.“ – каза Мирослав Трифонов.

Критика ВиК – дружеството отнесе и от Евгени Коев от ВМРО. Елена Чамуркова от „Да, България“ репликира думите на главния инженер  Сирмов, че няма как община, която не е акционер във фирмата, да носи отговорност за нейния фалит.

Компромисен вариант предложи инж. Стоян Витанов, който председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов подкрепи и подложи на гласуване. Така местният парламент упълномощи кмета на общината или негов представител, по време на заседанието на Асоциацията на ВиК, да одобри бизнес плана без промяната на цените на услуги за 2022 г., като до края на годината новият управител на ВиК „Йовковци“, който предстои да бъде избран с конкурс, трябва да предложи нов бизнес план.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов