Местният парламент единодушно подкрепи кандидатурата на Велико Търново за Световна столица на книгата

Мисия

01-04-2022, 08:30

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

С 30 гласа „за“, без нито един „против“ и „въздържал се“, великотърновските общински съветници подкрепиха кандидатурата на Велико Търново за Световна столица на книгата през 2024 г. Всяка година един световен град получава званието, присъждано от ЮНЕСКО за каузата отдаденост на книгата, четенето, създаването и достъп до книгите чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и други дейности. Предложенията на кандидатите ще бъдат оценявани на базата на шест критерия съгласно системата за подбор. Заявленията за кандидатстване се подават в срок до 15 април 2022 г. Организатор на събитието е Регионална библиотека „П. Р. Славейков“, а идеята на заместник-кметът на общината Нейко Генчев, който призова местните парламентаристи да се включат активно, за да може градът ни да стане Столица на книгата: „Това ще позволи на Велико Търново да застане там, където му е мястото – на световната карта на културата; да фокусира вниманието на световните медии и световната общественост за цяла една година.“

При спечелване на званието, финансирането на събитието в размер до 250 000 лв. ще бъде осигурено от общинския бюджет.

Община Велико Търново търси мнението на широката общественост и събира предложения около кандидатурата за Световна столица на книгата. В дейностите могат да се включват писатели, издатели, книжарници и библиотеки – всички участници във веригата на създаването на книгата и доставянето й до читателя, в сътрудничество с национални и международни професионални организации.

Събитията трябва да са насочени към хората от всички възрасти, социално положение, етнос и религиозна принадлежност. Те могат да включват фестивали, флашмоб, масови четения, театрални и кинематографични етюди по текстове от книги, участия на деца, ученици и студенти в състезания, викторини и много други.

Всички, които имат идеи и предложения за програмата за кандидатстването на Велико Търново за Световна столица на книгата,  могат да го направят на имейл vt-kniga@abv.bg до 7 април 2022 година.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов