Общински съветници от ГЕРБ във Велико Търново: Гласуването на Бюджет 2022 доказва безпринципната коалиция БСП-ДБ

Животът

31-03-2022, 18:29

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Община Велико Търново вече е с приети бюджет и инвестиционна програма за 2022-а година. Най-важният стратегически документ, гарантиращ функционирането на цялата местна власт, на образователни и социални институции, както и амбициозната капиталова програма бяха гласувани от Общинския съвет.

Представяйки и защитавайки бюджета и инвестиционните намерения, кметът Даниел Панов посочи, че те са съставени в безпрецедентни условия: продължаващи последици от ковид-кризата, негативно влияние от войната в Украйна, непрекъснат, висок и траен ръст на горива, енергоносители, хранителни стоки, услуги, строителни материали, неприет до март 2022-а година държавен бюджет.

„Въпреки всички тези фактори Бюджет 2022, чиято макрорамка е 129,5 млн. лева, е реалистичен, осигурява средства за текущите разходи, резерви за кризите и при евентуално влошаване на социално-икономическата обстановка, както и за провеждане на планираните секторни политики“, коментира Даниел Панов. Инвестиционната програма е от 50,8 млн. лева залага на сериозно подобряване на градската инфраструктура – смяна на километри ВиК-мрежи, основен ремонт на централен булевард и улици в кварталите, инвестиции в системите на градския транспорт, паркирането и организацията на движението, изграждане на нова детска градина в един от големите квартали, модернизация на училища, нови спортни съоръжения. Над 1 млн. лева са осигурени за преки инвестиции за благоустройство на селата. Близо 3 млн. лева ще бъдат вложени в два музея, един от които е емблематичният „Възраждане и Учредително събрание“.

Групата на общинските съветници от ГЕРБ, която е и най-голямата в местния парламент, категорично подкрепи бюджета и инвестиционната програма на Община Велико Търново. Гласуването в зала обаче извади наяве съществуващата още от 2019-а година на местно ниво коалиция Демократична България – БСП.

„Нека да правим разлика между желаното, възможното и постижимото. По това великотърновските граждани ще познаят кои политически сили предлагат решения и кои залагат на обикновен популизъм“, коментира общинският съветник от ГЕРБ и заместник-председател на Общинския съвет Росен Иванов по повод твърдения защо едни обекти били включени в инвестиционната програма, а други остават за 2023 г.

„Искрено се надявах колегите от Демократична България да подкрепят бюджета. Явно обаче меденият месец с БСП не е приключил и дано не приключи с раждане. От вас очаквахме конкретика“, добави Мирослав Трифонов, който е и областен лидер на СДС. Той разкритикува категоричната липса на адекватна държавна политика във всяка една сфера, която се отразява тежко и на местната власт.

„Днес в тази зала чухме, че Община Велико Търново потъвала. Ако потъваме – то е заради държавата. И въпреки нея бюджетът ни е героичен. Оцеляваме без пари за ток, без достатъчно средства за образование и социални дейности. Държавата днес е пълно изчегъртване на компетенциите и здравия разум“, завърши заместник-кметът на Старата столица и доскорошен общински съветник от ГЕРБ Нейко Генчев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов