Над 480 деца усвояваха знания през 2021 г. в младежките домове във Велико Търново и Килифарево

Мисия

29-03-2022, 11:29

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Събраните такси от предоставени услуги в Младежки дом – Велико Търново през 2021 г. са увеличени и са в размер на 72 873 лв., в сравнение с предходната 2020 г., когато са били 63 752 лв.

151 деца и младежи са преминали обучения в Музикалната школа миналата година в специалностите пиано, цигулка, виолончело, флейта, синтезатор, акордеон и китара. В Ателието по керамика са се обучили 50 ученика. По изобразително изкуство са творили 28 деца, като поради ниската възрастова граница в тази обучителна форма не при всички е било приложимо on line обучение.

ДВГ „Пеещи камбанки“ e работила в индивидуална форма на обучение през пандемичната година, а в Театрално студио „Усмивка“ активните участници са 15.

В условията на най-големите ограничения, дистанционно са се включили 21 момичета, като постепенно чрез индивидуални и групово ограничени обучения до м. юни са преминали 93 в Балетна формация „Вирджиния балет“, а в края на годината – 66. Намаление има и  в Танцово студио „Полиденс“ - от 11 младежи през м. юни до 6 през м. декември.

Така, в платените форми на обучение в творческите формации на Младежки дом – Велико Търново през м. януари започват 133 деца и младежи, с които работят 25 специалисти и преподаватели, а през м. юни учебната година завършват 313. От началото на новия творчески сезон до края на м. декември броят им се увеличава на 347.

Освен платените форми за обучение, в Младежкия дом в старата столица  има сформирани неформални групи от млади хора, които се занимават по интереси: Градски ученически парламент – 40 младежи, Клуб за младежки инициативи – 10 участници, Клуб за спортни занимания – 20 участници.

Младежкият дом в гр. Килифарево предостави базата си на около 70 млади хора от малкия град (включително и на такива, които учат или работят извън града) за различни занимания в свободното време – тихи игри, тенис на маса, танцова формация, Детска театрална група „Фъстъците“ и Младежка театрална група „Талантино“. Противоепидемичните мерки и повишената заболяваемост попречиха за провеждането на предвидените и планирани дейности в края на годината.

Общо двата младежки дома дадоха възможност на над 480 деца и младежи да усвояват знания и умения, да развиват дарби и да удовлетворяват интереси, да участват, както в публични творчески изяви, така и в обществения живот на местните общности.  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов