От ГЕРБ предлагат да има регистър на хората, които не работят и не учат

Животът

27-03-2022, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Агенция по заетостта да създаде електронен регистър на хората в трудоспособна възраст, които нито учат, нито работят, предвиждат промени в Закона за насърчаване на заетостта, внесени в Народното събрание от депутати от ГЕРБ. Този регистър няма да бъда публичен, се уточнява в мотивите към законопроекта.
След определяне на икономически неактивните българи, Агенция по заетостта съвместно с местните органи – общинската администрация и кметствата, ще осъществява контакт с тях с цел информиране, консултиране, насочване за самостоятелно търсене на работа или регистрация в териториалното поделение на агенцията по тяхно желание.

Осъществяването на контакт с неработещите е затруднено, затова и те не могат да бъдат информирани как да ползват различни услуги на бюрата по труда, както и за свободните работни места в техния район, пишат в мотивите си депутатите.
Затова те предлагат да се регламентира възможността за обмен на информация между институции като НАП, Министерство на образованието, Агенция за социално подпомагане, НОИ и т. н.

Според доклад на Агенция по заетостта 900 000 българи нито работят, нито учат. 170 000 от тях са млади хора или 17 на сто от младежите у нас и по този показател България е на едно от водещите места, се посочва в мотивите.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов