Новоизградена СТЕМ лаборатория откриха в ОУ „П. Р. Славейков“

Мисия

26-03-2022, 09:30

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Новоизградена СТЕМ лаборатория беше официално открита в ОУ „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. В модерната изследователска лаборатория учениците от 4 до 7 клас ще имат възможност да съчетаят обучението в различни области на познанието с експериментална дейност. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на образователното министерство по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Основната му цел е създаване на подходяща учебна среда за приложение на наученото в часовете по природни науки, информатика и математика в практиката, усвояване на методи за изследване на природни обекти и процеси. Учениците заедно със своите учители ще търсят и откриват решения за екологичните проблеми, свързани с чистотата на околната среда.

В рамките на проект една от класните стаи е превърната в изследователска лаборатория. Тя ще се използва за провеждане на интегрирани уроци, занимания по интереси, съвместни дейности с партньорите по проекта, провеждане на събития, свързани с популяризиране на работата на учениците и др. Обзавеждането позволява оформянето на кътове за работа по групи. Изучавайки взаимодействието между природните науки, математиката, инженерните науки и комютърните технологии, както и собствените умения от реалния живот, учениците ще могат да интерпретират различни решения по проблеми, свързани с глобалните промени в XXI век.

Чрез подходящи мебели и интериорен дизайн коридорът е превърнат във външна зона за STEM дейности. Неизползваемите мивки във фоайето станаха експериментална установка за отглеждане на растения с възможности за контрол на средата по различни параметри - влажност, температура, изкуствена и естествена светлина. В миниоранжерията учениците ще правят проучвания на база на своите знания по физика, химия и биология за различни стратегии за растеж на растенията.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)