Църквата претендира за собственост върху Килийното училище в Дебелец

Мисия

26-03-2022, 12:30

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Църква „Св. Марина“ в гр. Дебелец, представлявана от Йеромонах Йоаким Йордан Христов Александров, е автор на искова молба до Районен съд - Велико Търново срещу Община Велико Търново относно доказване на собственост върху бившето Килийно училище в градчето. За това информира кметицата Снежана Първанова.

В исковата молба се твърди, че „едноетажната постройка „църковна килия“, която се намира в двора на църквата, храмът и енориашите му владеят дълги години като собственици“. Моли се до разпит да бъдат допуснати свидетели, удостоверяващи обстоятелства, свързани с дългогодишното владеене на църковната килия и положението й в църковния двор. Посочено е още, че „ владеенето на Църковното настоятелство на храм „Света Марина“ в Дебелец и църковната килия до него е необезпокоявано и продължава от 14.05.1871г. до днес, и към 23.12.2021г. – датата на подаване на исковата молба.

„За бившето Килийно училище има акт за публична общинска собственост. От встъпването ми в длъжност в края на 2015 година за мен този факт е бил единствен като вид собственост и произтичащите от това задължения на стопанин. След проведени срещи и обсъждания с обществеността за съдбата на обекта и след заседание на Обществения съвет към кметство Дебелец, бе взето решение за изработване на проект за неговото възстановяване. Проектът е направен през 2018 година и неговата визия е представена на винил пред сградата на Кметството. На следващ етап е направена количествено-стойностна сметка за реализацията на същинските строителни работи, като първоначалната ни прогноза за започване бе за 2020 година, което бе осуетено от пандемичната обстановка.“ – коментира Снежана Първанова.

„През всичките тези години единствено и само кметство Дебелец е поддържало пространството в Гробищния парк ведно с площите около Църквата „Света Марина“ и бившето Килийно училище.  Без да подозирам, преди известно време ми бе обяснено защо нямам движение по проекта. Оказва се, че Църковното настоятелство е подало заявление до СГКК гр. Велико Търново за вписването на сградата „църковна килия“ като собственици. Това действие вече ни прави съсобственици с Църквата.

Моля всеки жител на Дебелец, който се чувства съпричастен към съдбата на Килийното училище или знае обстоятелства, касаещи неговата собственост, да дойде на делото, насрочено за 28 март 2022 година в Районен съд - Велико Търново от 10,00часа.“ – призовава кметицата на Дебелец.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов