Отменят извънредната епидемична обстановка от 1 април

Животът

25-03-2022, 13:18

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Отмяна на извънредната епидемична обстановка предлагат депутати от управляващата коалиция, които са внесли в Народното събрание предложения за промени в Закона за здравето.
В момента извънредната епидемична обстановка е удължена до 31 март, затова и в законопроекта е записано, че отпадането влиза в сила от 1 април тази година.
След отмяната на извънредната епидемична обстановка се предлага министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор със заповед да може да въвежда противоепидемични мерки за цялата страна или за отделна област. Те може да включват и имунизационни кампании и временни и мобилни ваксинационни пунктове.
Регионалните здравни инспекции също ще могат както досега лесно да въвеждат ограничения заради COVID, но не и забрана за влизане в страната и спиране работата на обекти с обществено значение, пише в промените.

Не се отменят обаче изискванията за изолация и карантина в случай на заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) или контакт с положителен за коронавирус.
В проекта е записано още, че здравното министерството ще може до края на юни да подпомага финансово, с апаратура и консумативи болници с COVID пациенти, както и да плаща за работа на първа линия.

С края на извънредната епидемична обстановка постепенно ще отпаднат и някои облекчения, като облекчените процедури за отпускане на лекарства на хронично болните, автоматичното удължаване на ТЕЛК решения, компенсациите за затворени бизнеси, неналагането на запори върху някои възнаграждения и банкови сметки, онлайн изпращане на книжа, облекчения при обществените поръчки за медицинските изделия, забрана за износ на лекарства.
По закон повечето от изброените облекчения ще важат известно време след отмяната на извънредната епидемична обстановка. Най-често определеният срок е два или три месеца след отмяната ѝ. Така например мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса ще продължи да действа до края на юни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов