Украински деца посетиха търновската библиотека и се запознаха с Рибния буквар

Животът

25-03-2022, 10:00

Снимка:

РНБ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

В Централната сграда на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ - Велико Търново гостуваха 18 деца от Украйна, град Запорожие. Срещата се осъществи по покана на детския отдел на културната институция. Децата са в България със своите майки и баби, а варненска фирма с доброволец Евгени Цачев подсигури транспорт на децата от Горна Оряховица, където са настанени, до Велико Търново.

Малчугани от трета група на ДГ „Пролет” с ръководители г-жа Иванова и г-жа Палова, и директор г-жа Мирчева, представиха стихотворения за родината и тропнаха весели хорца. На сбогуване подариха рисунки и цветни моливи на гостите.

Украинците се запознаха с историята на библиотеката, срещнаха се с оригиналния „Рибен буквар” на д-р Петър Берон от 1824 година, както и други ценни стари книги. Децата разгледаха хранилището на периодиката и дигиталния център. Исторически разказ за славното второ българско царство им бе разказано от Соня Петрова в музей „Възраждане и Учредително събрание” с любезното съдействие на директора на РИМ – д-р Иван Църов. На сбогуване доброволци и дарители на детския отдел подготвиха лакомства за гостите .



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов