Велико Търново дава старта на новото разширение на IT-сектора в България

Мисия

24-03-2022, 13:47

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Велико Търново има отличен потенциал да даде старта на ново разширение на IT-сектора в България. Възможностите бяха обсъдени на работна среща на кмета Даниел Панов, председателя на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев и с представителите на повече от 10 водещи компании в сферата на високите технологии и изнесените услуги, в които работят над 6000 служители.

Община Велико Търново ще съдейства по всички възможни законови начини за инвестиции от страна на високотехнологичния сектор чрез различни форми на облекчения. Подобна икономическа зона планираме в района на бившето Сержантско училище, посочи Даниел Панов.

Кметът подчерта водещото значение на връзката между местната власт, образованието и бизнеса – във Велико Търново от години работи по тази тема. В училищата ни вече има над 10 професионални паралелки, насочени към IT-сектора, а ПМГ „Васил Друмев“ е асоциирано училище към Технически университет – София. „Можем да създадем още специалности в училищата, в които да се обучават кадри за сферата на IT и изнесените бизнес услуги. В много добра координация работим и с Клуба на програмистите във Велико Търново“, допълни Панов.

Едно от предимствата на старопрестолния град са университетите – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ работи отдавна с IT-сектора, НВУ „Васил Левски“ също има ориентирани към тази сфера граждански специалности.

Илия Кръстев сподели, че индустрията ще се разширява и ще се оформят нови локални хъбове извън София, Пловдив, Варна и Бургас, а Велико Търново, Стара Загора и Благоевград са градовете с потенциал да бъдат новите центрове за развитие. В момента в секторите на IT и изнесените услуги са заети окол 80 000 души, но реално той може да се разшири с още 40 000 работни места. Кръстев посочи, че е нужна законодателна промяна, уреждаща дистанционните форми на работа. Националното сдружение на общините в България може да помогне експертно по тази тема, отговори Даниел Панов.

Заместник-кметът Нейко Генчев добави, че Велико Търново е официално признат за историческа и духовна столица на България, вече се работи по специалния статут, който ще постави града в съвсем друго измерение. Едно от стратегическите направления на развитието е образованието. Велико Търново не е място за развитие на тежка индустрия, а именно за високотехнологични и екологични производства, каза още Нейко Генчев.

Предстоят още срещи с представителите на IT-сферата, на които да бъдат обсъдени конкретни инвестиционни предложения и как Община Велико Търново може да съдейства по най-добрия начин.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)