Комедия по Хайтов с Влади Въргала гостува във Велико Търново

Животът

21-03-2022, 10:59

Снимка:

Драматичен театър Разград

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Комедията „Когато светът беше шарен“ по Николай Хайтов представя на  25-ти март / петък / от 19.00 часа във великотърновското читалище „Надежда” Драматичен театър – Разград. Постановката на Надя Асенова е със специалното участие на Владислав карамфилов – Въргала.

„Когато светът беше шарен“ е театрален проект по едноименния разказ на Николай Хайтов и част от известния сборник „Диви разкази“. Сюжетът разказва за бързо променящото се време и трудността да се впишем в новото, което се налага преобръщайки предишния ни познат свят.

Основният персонаж – Коста – е кундурджия, който обича занаята си и милее за него. Навлизането на нови, модерни, фабрични обувки, го обрича на разорение и отчаяние. Коста се бори да запази света около себе си такъв, какъвто го познава и където има място за неговите кундури и папуци. В тях той вижда възможност да създава красота, разнообразие, да твори. В хода на действието, Коста разбира, че единствения начин да продължи, е да се нагоди към новото, макар и неохотно. Той намира начин, но продължава да сънува своите цветни папуци.

Текстът, базиран на разказа, е поднесен с типичните за големия Хайтов – чувство за хумор, автентичност и човечност. И онази съвършена простота, под която се усещат дълбочината на проблематиката и едни вечни, екзистенциални, пробождащи въпроси: „По-добро ли е новото? По-хубаво ли е? Не! Защо тогава се случва всичко това?“



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов