Велико Търново празнува на 22 март с шествие, концерти и мащабна изложба

Мисия

12-03-2022, 11:30

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

С шествие, концерти и мащабна изложба старата българска столица ще отбележи своя празник на 22 март. В 7,30 ч. по традиция в църквата „Свети 40 мъченици“ Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, заедно с квартет „Ангелски гласове“, ще отслужи празнична Света литургия. В 9 ч. граждани и гости ще поднесат цветя на саркофага на цар Калоян, след което ще прозвучи текстът от Асеневата колона в храма. След словото на кмета инж. Даниел Панов, ще бъде отслужен водосвет за здраве и ще бъдат поръсени знамената на представителната част на НВУ „Васил Левски“ и на Велико Търново.

От църквата „Свети 40 мъченици“ до сградата на Общината празнично шествие ще премине с портретите на благодетелите на града. В 10,30 ч. пред община Велико Търново ще бъдат издигнати знамената и своето празнично слово ще поднесе кметът инж. Даниел Панов, а митрополит Григорий ще отправи благослов. Тържествената сесия на Великотърновския общински съвет ще се проведе от 11 часа в МДТ „Константин Кисимов“. В това време през общината с концерт жители и гости на града ще зарадват танцьорите от професионален фолклорен ансамбъл „Искра“.

В празника на старата българска столица участие ще вземе и Девети Етърски ученически гвардейски отряд при Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

В 12 ч. ХГ „Борис Денев“ ще представи едно от големите си за тази година събития „Завръщане към Велико Търново“. Изложбата отразява художествено-творческия живот на територията на областта, представяйки 120 емблематични за изобразителното изкуство имена – пет поколения творци, част от фонда на Галерията.

Ансамбъл „Чинари“ ще разтърси Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ със своя концерт, чийто начален час е 18,30. Входът е свободен, а след края на концерта за публиката е осигурен безплатен транспорт до площад „Цар Асен І“, където в 20,30 ч. се започне спектакълът „Царевград Търнов –звук и светлина“, който ще завърши с празнични фойерверки.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов