ВТУ бе домакин на Националния ученически конкурс „Пространство и време“

Животът

07-03-2022, 13:19

Снимка:

ВТУ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Великотърновският университет бе домакин на Националния ученически конкурс „Пространство и време“. Форумът се провежда за шеста поредна година. Негов организатор е Академията за лидери при Историческия факултет. Поради ограничителните мерки, свързани с епидемичната обстановка в страната, заключителният етап на конкурса се проведе в онлайн среда.

Откриването на форума бе модерирано от доц. д-р Виолета Стойчева, която съвместно с проф. дн Стела Дерменджиева ръководи Академията за лидери.

Официалното начало на срещата бе уважено от доц. д-р Николай Кънев, декан на Историческия факултет, и от неговите заместници – доц. д-р Галин Петров и доц. д-р Надежда Христова.

Като домакин на форума, доц. д-р Николай Кънев поздрави сърдечно участниците, допуснати до втория етап на националния конкурс. Той подчерта ролята на Академията за лидери в осмисляне на връзката Университет – средно училище и за популяризиране на специалностите в Историческия факултет.

На откриването присъстваха двама ръководители на катедри – проф. дн Атанас Дерменджиев (катедра „География“) и проф. д-р Ивелин Иванов (катедра „Стара и средновековна история“), както и преподаватели, членове на научното жури на конкурса.

От името на ректорското ръководство на Университета с приветствие към младите хора се обърна проф. д.и.н. Милко Палангурски, заместник ректор по научната дейност. Той изрази своята надежда с пожелание следващата година публичната защита да бъде „на живо“ в Университета.

Много емоционално към участниците се обърна проф. дн Стела Дерменджиева. Тя отбеляза динамиката в географията на конкурса през изминалите години и сподели удовлетворението си от качеството на ученическите творби като отличителен маркер на провеждания младежки научен форум.

Проф. дн Атанас Дерменджиев в своето приветствие зададе полемичната насоченост на предстоящата публична защита на участниците, допуснати до втория кръг на конкурса.

Работата на форума, продължил през целия ден, бе организирана в четири секции – две по география и две по история, което потвърждава тенденцията за непрекъснатото разширяване на неговото географско пространство.

За участие в конкурса бяха подадени общо 124 заявки (55 по история и 69 по география). До втория етап научното жури допусна 121 конкурсни творби (54 по история и 67 по география), в разработките на които участват 141 гимназисти (63 по история и 78 по география) от VIII до XII клас.

Участниците в публичната защита са представители на 32 училища и образователни институции от 32 населени места в страната. В списъка на селищата, които очертават пространствено интереса към Ученическия конкурс, подредени по азбучен ред, влизат: Айтос, Белене, Белица, Берковица, Бургас, Бяла Слатина, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Генерал Тошево, Годеч, Горна Оряховица, Джебел, Добрич, Дупница, Кюстендил, Кърджали, Опака, Павликени, Русе, Самоков, Свищов, Севлиево, Силистра, София, Стара Загора, Тутракан, Харманли, Шумен, Ямбол и Якоруда.

За втори път в историята на конкурса сред участниците има представители на българските общности зад граница. Освен колективната работа на две момичета от Българското училище „П. Яворов“ в Милано (Италия), с изследователски теми участват двама ученици от Общообразователното училище „Ал. Малинов“ в с. Ореховка (Украйна). Нарастващата популярност на конкурса е многозначен факт спрямо перспективата за прерастване на инициативата в международна.

Особена символика има фактът, че голяма част от научните ръководители на учениците са възпитаници на Търновската школа. Това обстоятелство потвърждава не само качеството на подготовката, която осигурява на своите студенти Историческият факултет, но и установената традиция на приемственост между поколенията.

Всички участници в заключителния етап на Ученическия конкурс получават сертификат за участие, а отличените млади лидери се награждават с книги. Специална грамота е предвидена и за учителите, подпомагали творческата и изследователската работа на своите възпитаници.

Според регламента на конкурса, участниците от XII клас, чиято оценка от двата етапа на журиране е Отличен (5.50 – 6.00), получават правото да се запишат в избрана от тях специалност на Историческия факултет.

Регламентът на Ученическия конкурс и програмите на отделните секции са достъпна на сайта на Университета на адрес: https://www.uni-vt.bg/bul/event.aspx?evid=rnd-1-1698&zid=1…

uni-vt.bg/bul/pages/?page=5831

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов