ДФЗ отпуска 3,5 млн. лв. за съфинансиране на застраховки на селскостопанска продукция

Животът

07-03-2022, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Земеделските стопани ще получат 3 500 000 млн. лв. за 2022 г. по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. Това реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Целта на помощта е насърчаването на малки и средни предприятия, земеделски стопани, производители на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн за доброволно застраховане на селскостопанска продукция срещу неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия, и други неблагоприятни климатични събития, посредством частично компенсиране на разходите за сключване на застрахователна полица.

През 2021 г. по искане на браншовите организации схемата беше пренотифицирана, като в обхвата ѝ бяха включени зърнените култури: пшеница, ечемик, царевица и маслодайни: слънчоглед и рапица.

Средствата се предоставят под формата на заплащане на част от разходите за застрахователни премии.

При плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн подпомагането е не повече от 195 лв. на хектар. При зърнени и маслодайни култури подпомагането е до 21 лева на хектар.

Предстои да бъдат изготвени указания за кандидатстване.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов