За четвърта година във Велико Търново ще се проведе кампанията “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми

Мисия

06-03-2022, 12:30

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

За четвърта година във Велико Търново ще се проведе кампанията “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”, организирана от Ротаракт клуб - Велико Търново, и фондация “Искам бебе”. Пред сградата на Общината на 7-ми и 8-ми март, между 15.00 и 19.30 часа, срещу дарение от минимум 5 лв., момичетата и момчетата от Ротаракт и Фондацията ще подаряват цвете.

Изборът за двойка ще бъде осъществен чрез жребий в присъствието на нотариус и представители на организаторите.

През 2019 година, когато за пръв път се провежда кампанията, са събрани 2742 лв. лв, а с помощта на средствата се ражда малкият Калоян.

През 2020 г., въпреки трудностите от пандемията от коронавирус и лошите метеорологични условия, инициативата събира 733,20 лв. Тези пари и средствата от различни събития на фондация “Искам бебе” са разпределени поравно между пет кандидат-двойки.

Днес се радваме на бебе Веселин, който е нашата втора малка гордост, посочват от Ротаракт и „Искам бебе“.

През 2021 г. инициативата се разраства на национално ниво и в нея се включват още 11 Ротаракт клуба в цяла България.

По официални статистически данни двойките с репродуктивни проблеми в България са 145 000. Смята се, че всяка шеста двойка има проблем със зачеването. Все повече млади двойки се изправят пред предизвикателството за успешно зачеване, като се насочват към специализирана помощ, едва когато бременност не е настъпила след дълги опити. Некомпетентността и недостатъчната информираност, влияе негативно върху целият процес.

От Ротаракт призовават за гласност пред обществото и отворена комуникация относно деликатни теми като тази, които не са толкова често засягани.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов