Как могат да работят у нас украинци с български произход

Животът

05-03-2022, 08:30

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Граждани на Украйна с български произход могат да започнат работа в България без издаване на изрично разрешение от Агенцията по заетостта.

Процедурата е регистрационна и е необходимо работодателят им да подаде декларация, обясняват експерти от КНСБ. Работодателят ще трябва да предостави в Агенцията по заетостта документите, които доказват, че лицето е от български произход, на второ място трябва да има сключен трудов договор, който да бъде минимум от шест месеца и се попълва една декларация по образец, в която декларация работодателят посочва имената на конкретното лице, подава се също така копие от паспорта на лицето и останалите необходими документи, които се изискват, се придвижват по служебен път от Агенцията по заетостта.

Украинските граждани имат право и на сезонна работа до 90 дни в селското, горското и рибното стопанство, хотелиерството и ресторантьорството в България без прекъсване в рамките на 12 месеца. За целта също е необходима регистрация в Агенция по заетостта въз основа на подадена от работодателя декларация.

 

 Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден