Мадлен Пенева ще е носителят на Награда „Трети март“ на община Велико Търново

Мисия

02-03-2022, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мадлен Пенева, военна специализация „Материални средства, придвижване и транспорт“ и гражданска специалност „Логистика на сигурността“ в Национален военен университет „Васил Левски“, ще бъде носителят тази година на Награда „Трети март“ на община Велико Търново. Наградата се връчва за академични постижения на възпитаници на НВУ. Решението е на Великотърновския общински съвет, като Мадлен ще е първата, удостоена с новата награда - настолна реплика на Арката на генералите пред Старото военно училище.

По предложение на председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов, съветникът от ГЕРБ Росен Иванов и тогавашният му колега, днес заместник-кмет Нейко Генчев, общинските награди вече нямат финансово измерение. Наградата „Трети март“ представлява позлатена настолна реплика на Арката на генералите, с цветни емайлирани елементи, а нагръдният знак, който ще получи курсантката от НВУ, е проектиран по всички правила на хералдиката и представлява елемент от оградата на същото военно училище - коронования лъв.

Арката на генералите е пластика с размери 13 см/7 с и е изваяна от бижутерски бронз с емайл и 21-каратово злато. За подложка е използван камък, взет от подножието на крепостта Царевец. Значката е от сребро с позлата и наподобява герба на Велико Търново, а в средата е изобразен лъв с корона върху виолетов емайл. Наградите са дело на ювелира Антон Маринов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов