С 200 дела повече са разгледали съдиите в Районен съд – Велико Търново през 2021 година

Животът

28-02-2022, 17:14

Снимка:

Окръжен съд Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

С 200 дела повече са разгледали съдиите в Районен съд – Велико Търново през 2021 година в сравнение с предходната година. Това обобщи по време на Годишното отчетно събрание на съда административният ръководител – председател съдия Младен Димитров. Срещата се проведе в онлайн формат, чрез програмата ZOOM. Специални гости на събитието бяха г-жа Корнелия Колева, зам.-административен ръководител – председател на Апелативен съд – Велико Търново; г-жа Теодорина Димитрова, административен ръководител – председател на Окръжен съд – Велико Търново; г-н Георги Чемширов, административен ръководител – председател на Административен съд – Велико Търново; г-н Тихомир Шабов – административен ръководител на Района прокуратура – Велико Търново и г-н Веселин Райков, началник на РУ – Велико Търново.

След като откри събранието и приветства всички присъстващи, съдия Димитров отчете, че през изтеклата 2021 година в Районен съд – Велико Търново са разгледани 6 036 дела, от които 4 128 броя са граждански дела и  1 908 - наказателни дела. От всички разгледани 6 036 дела 5 387 са постъпилите, новообразувани, а 649 броя са останали несвършени от предходната 2020 година. Процентното съотношение на останалите несвършени от предходната година спрямо всички разгледани дела е 11 %, а на новообразуваните – 89 %.

През отчетната 2021 година общо съдените лица са 466, от тях осъдените в наказателните производства от общ характер са 341, като 3 от тях са  оправдани и съответно 338 са осъдени. Най-голям дял заемат общоопасните престъпления, по които са съдени 177 лица, от които 173 са осъдени и няма оправдани.

Съдия Димитров информира, че в края на отчетната 2021 година в Районен съд – Велико Търново работят 19 магистрати. „От обобщените данни виждаме, че това са съдии съд завиден стаж. Почти всички са придобили най-високия възможен ранг, с изключение на по-младите колеги. Това е показателно, както за опита, с който разполагат магистратите в Районен съд – Велико Търново, така за това по какъв начин е обезпечено към момента кадровото израстване при сега действащия Закон за съдебната власт“, посочи съдия Димитров. Той информира, че средната натовареност спрямо общия брой дела за разглеждане по щат през 2021 година на един съдия е 26,47 дела на месец, а действителната натовареност е 33,63 дела на съдия спрямо всички разгледани.

Председателят на съда подчерта, че от 492 върнати с индекс от инстанционен контрол дела през 2021 година 399 са потвърдени,  което представлява 81%, 71 са отменени - 14%, а 22 са изменени, което представлява 5%.

В държавното съдебно изпълнение към Районен съд – Велико Търново през 2021 година са образувани 511 изпълнителни дела, като за сравнение през 2020 година са образувани 383 броя изпълнителни дела. Съдия Димитров отчете леко завишение на броя на образуваните изпълнителни дела. В началото на 2021 година броят на висящите изпълнителни дела е 1 189, като в края на отчетния период е 1 384 броя. През отчетния период са събрани общо 248 458 лева като най-голям е делът на събраните суми в полза на държавата – 126 343 лева, от които в полза на органите на съдебната власт – 92 541 лева и частно държавни вземания – 33 802 лева. „Държавното съдебно изпълнение събира, и то ефективно, вземанията на съдебната власт, както и вземанията направени от други субекти в наказателното производство. Този подход ми се струва доста правилен и действащ“, допълни председателят на Великотърновски районен съд.

Съдия Димитров информира, че през отчетния период по щат към Великотърновски районен съд реално заети са трима съдии по вписванията. Общият брой на образуваните нотариални дела за 2021 година възлиза на 11 119 броя, като всички са приключени, от които  9 982 броя вписвания и 1 137 броя отбелязвания и заличавания.

 „Нашата цел е да правораздаваме, и то да правораздаваме справедливо и ефективно. Радвам се, че анализът на данните сочи, че това се случва в Районен съд. Това е правилният път да се издигне авторитета на правосъдната система и в частност на съда. Благодаря на всички колеги за усилията, които положихте през отчетения период. Радвам се, че днес сме се събрали всички и това може би е най-големият успех, защото предизвикателствата през последната година бяха много, и както е видно от последните събития - ще продължават да съществуват и занапред“, посочи в края на Общото събрание съдия Димитров.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов