Мащабна кампания за противодействие на пътния травматизъм започна РУ - Горна Оряховица

Животът

25-02-2022, 12:17

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Широкомащабна кампания за противодействие на пътните произшествия започна РУ – Горна Оряховица. Целта е превенция и недопускане на пътнотранспортен травматизъм с пострадали и жертви. Това информира началникът на Районното управление гл. инспектор Мариян Лонгинов. Гл. инспектор Лонгинов присъства на заседанието на Общинския съвет, където представи Информация за състоянието на обществения ред и престъпността на територията на община Горна Оряховица.
Горнооряховското Районно управление вече разполага с нова модерна камера, която е мобилна и по определен график се позиционира на места с по-голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия. С нея работят служители, преминали специален курс на обучение. Освен в Горна Оряховица, такива камери има още в Свищов и в няколко по-големи града в страната.
Камерата е много точна и с големи възможности. Освен скоростта, тя може да контролира дали към момента автомобилът е преминал технически преглед, има ли Гражданска отговорност и т.н., уточни още гл. инспектор Лонгинов. По неговите думи, Горнооряховското управление разполага и с ново техническо средство за тестване на водачи за управление под въздействие на наркотици или опиати. Ако бъдат установени такива, те ще бъдат санкционирани. Целта е по този начин да се минимизира карането под въздействие на наркотици, уточни началникът на Районното управление.
Относно поставените въпроси от общинските съветници за паркирането в централната градска част, гл. инспектор Лонгинов отговори, че през лятото и есента на миналата година е проведена акция и са постигнати резултати. Имахме разстановка на силите, която налагаше да акцентираме на други проблеми, но вече сме на линия и ще решим проблемите по отношение на паркирането в града, каза още той. Началникът на Районното управление изрази надежда, че гражданите също ще бъдат активни при подаване на сигнали за нередности. Но е добре да знаят, че това само по себе си не е достатъчно. Гражданите трябва да бъдат достатъчно съвестни и да са готови да станат свидетели. Така полицейски служители ще констатират нарушението, ще се изготви акт за установеното нарушение, в който трябва да бъдат посочени и свидетели. Ако не желаят да станат свидетели и нарушението не е установено от полицейски служители, ние няма как да реагираме, в случай че няма охранителна камера, която да го е заснела или друг човек да го потвърди. След това при обжалване в съда последват единствено отменителни решения за отпадане на наказателните постановления, уточни главен инспектор Мариян Лонгинов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов