Горнооряховчани се поклониха пред паметта на Елена Грънчарова – Спасителката на града

Животът

25-02-2022, 10:46

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Горнооряховчани днес се поклониха пред паметта на Елена Грънчарова. На 24 февруари се навършват 99 г. от смъртта на героичната българка. На честването пред паметния знак на Спасителката на Горна Оряховица присъстваха ръководството на Общината, общински съветници, представители на Историческия музей, на политически партии, на патриотични организации, детски заведения.
Елена Грънчарова става всепризнат защитник на горнооряховчани. Известна е с двата си бунта – по време на Априлското въстание, когато градът е застрашен от опожаряване и през Първата световна война, когато старата поборничка организира разпределяне на хляба и провизиите намерени в дома на кмета. Горнооряховските жени правят демонстрация на гара Горна Оряховица като настояват да се върнат мъжете им от фронта и да се увеличат хлебните дажби. Бунтът принуждава властите да удовлетворят една част от исканията им, припомни пред присъстващите уредникът от Историческия музей Теменуга Йорданова. От Отчетната книга на Женско благотворително дружество „Просвета“, която днес се съхранява в Музея, научаваме за делата, събитията и взетите решения от членовете. С настъпването на новото време първоначалната идея за Освобождение обръща поглед към културна, просветна и благотворителна дейност до Македония и Одринска Тракия. Подпомогнати са бедни и нуждаещи се след войните. С доизграждането на Стопанското училище в града, новата цел е поставена, а именно „умственото и нравствено повдигане на жената“, каза още Теменуга Йорданова.
Днес пред паметния знак на Елена Грънчарова в парк „Никола Петров“ бяха поднесени венци и цветя на признателност от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, председателят на Общински съвет Даниел Костадинов, от представители на патриотични организации, политически парти. Цветя бяха поднесени и от ръководството на детската градина, носеща името на Спасителката на Горна Оряховица.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов