Великотърновските ротарианци отбелязаха 117 години от създаването Ротари Интернешънъл

Животът

24-02-2022, 19:35

Снимка:

Ротари клуб

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

С откриване на изложба с пана в центъра на Велико Търново членовете на Ротари клуба в старата столица отбелязаха 117 години от създаването на Ротари Интернешънъл – най-голямата неправителствена хуманитарна организация в света. 23 февруари се чества и като  Деня на Ротари и Ден на световното разбирателство и мир.

За съжаление, точно днес, когато трябва да говорим за мира, с голяма тревога следим събитията в Украйна и развитието на войната, която започна Русия. Няма нищо по-страшно от това по света да гинат хора във военни конфликти, да се дават невинни жертви, сред които и деца, подчерта президентът на клуба Венелин Иванов.

Ние напълно споделяме изявлението на дистрикт гуверньора на Дистрикт 2482 България Борислав Къдреков, че: “Ротари е родено в свободния свят, от свободния свят, но днес свободният свят е обстрелван с руски ракети, мачкан от вериги на танкове. Приятелите от един дистрикт, беларуси и украинци, са разделени не по тяхна воля от двете страни на войната. Едните от страната на агресора, другите от страната на жертвата“, каза още Венелин Иванов.

Българските ротарианци вече обсъждат как може да бъдат подпомогнати бежанци от Украйна, като така членовете на организацията ще покажат своя голям човеколюбив потенциал.

На паната пред Факултета по изобразително изкуство се представя историята на Ротари, факти от създаването на организацията от Пол Харис  и целите на ротарианското движение да  изгради един по-добър и мирен свят, както и големият успех на Ротари Интернешънъл в изкореняването на полиомиелита в световен мащаб.. 

В България има 90 Ротари клуба, а Ротари клуб – Велико Търново е сред най-големите и един от водещите като реализирани проекти и обществено полезна дейност.

 На паната в изложбата се представят и някои от големите дарителски акции, реализирани от великотърновските ротарианци през последните години, сред които кампании за закупуване на оборудване за болници, образователни и културни проекти, и др. Представени са и активностите на Сателитния клуб Павликени – Бяла черква, както и на младежките структури Ротаракт и Интеракт.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов