Бивши възпитаници на СУ „Емилиян Станев“ подредиха изложба в ИЗ „Рафаел Михайлов“

Животът

23-02-2022, 19:32

Снимка:

СУ "Емилиян Станев"

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Изложба на бивши възпитаници на СУ „Емилиян Станев“ беше открита в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Експозицията е част от събитията, с които гимназията празнува 40 години от създаването си.

Около 30 автори с малко повече от 60 творби участват в изложбата, в която има рисунки, графика, живопис, дърворезба, тъкани. Всички художници са учили в паралелките с профил „Изобразително изкуство“. Сред участниците има и възпитаници на първия випуск, завършил през 1994 г. с водещ преподавател покойният вече Вельо Митев.

Директорът на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска откри изложбата, а доц. д-р Марина Теофилова, която също е учила в гимназията, а сега е доцент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, представи авторите.

„Това не е панорамна изложба, защото в нея участват съвсем малко от многобройните художници, които са завършили училище „Емилиян Станев“. Някои от тях живеят далече от Велико Търново и България и не успяха да пристигнат“, коментира доц. Теофилова.

С две картини в експозицията се е включила Лариса Илиева, която от години живее и работи в Париж. Свои пейзажи на Велико Търново е предоставила Наташа Камбурова, която пък е избрала да живее в Англия, където работи като учител. И двете са възпитаници на първия випуск и на Вельо Митев. Д-р Анастасия Тонкова, която е главен асистент в катедрата по стенопис на Великотърновския университет, д-р Галина Николова, която също е преподавател във ВТУ и ръководи арт-център за изобразително изкуство в старата столица, също са се включили в експозицията. Свои работи са предоставили доц. Марина Теофилова, дъщерята на проф. Ненко Маров Цвета Марова, която живее в Пловдив, Ангел Веселинов, който е внук на един от основателите на Великотърновското представителство на СБЖ Лалю Минков, Надежда Златкова и Адриан Косев, който в момента е студент и е един от най-младите автори в изложбата.

Заместник-ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Милко Палангурски, деканът на художниците проф. д-р Светослав Косев, директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Пенка Игнатова, Нелина Църова, която е директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“, много учители и участници уважиха откриването на изложбата. Поздрав към авторите и гостите поднесоха ученици от музикалните паралелки на училището.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов