План за съвместни действия в сферата на туризма обсъдиха областните управители от Северен централен район

Мисия

23-02-2022, 17:26

Снимка:

областна администрация

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Да бъде разработена интернет платформа, която ще представя най-доброто съдържание на туристическия продукт в Северен централен район се договориха на онлайн работна среща областните управители на Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра и Разград. В срещата участва и съветникът на Министъра на туризма Ивайло Кожухаров.

Според Людмила Илиева, областен управител на област Велико Търново, планът трябва да съдържа анализ, проучване и екшън-план, така че от транзитна територия районът да се превърне в устойчива дестинация. Целта е да се увеличи броя на посетителите от Румъния, Турция, Сърбия и Северна Македония, а петте области, освен на бюджетни средства за популяризацията на съответните туристически атракции, да могат да разчитат и на финансиране по европейски програми.

„Страната ни е в топ 3 в Европа по брой на културни паметници. Трябва да развиваме пет-шест ключови видове туризъм, да намерим общите естествени туристически маршрути, а ролята на регионите е да извадят специфичното за всеки един, като го съчетае с приключенските атракции, винения и кулинарния туризъм, за да се разшири потенциала за привличане на още посетители“, подчерта Ивайло Кожухаров.

Участниците в срещата се договориха още да проучат и прецизират възможностите на региона, след което да изработят конкретен план за период от една година за развитието на туризма.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов